Loopsport bezig aan tweede groeispurt

Het aantal mensen dat de afgelopen vijf jaar aan een loopevenement heeft meegedaan is met 60 procent gestegen tot 1,3 miljoen. In vergelijking met tien jaar geleden is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal deelnemers.

Dit blijkt uit een studie van het W.J.H. Mulier-instituut. De deelnemers aan een loopevenement vormen eenderde van het totale aantal lopers in Nederland. De afgelopen twaalf maanden hebben 3,9 miljoen mensen van zes jaar en ouder minstens één keer aan loopsport gedaan. Daarnaast hebben nog eens 3,1 miljoen mensen belangstelling voor het lopen of zijn van plan om dit te gaan doen.

De atletiekbond KNAU heeft opdracht voor het onderzoek verleend. De bond constateert dat van de 3,9 miljoen lopers er slechts 107.000 lid zijn van een atletiekvereniging. Via adviezen en het aanbieden van verzekeringen wil de KNAU haar marktaandeel vergroten. Het gebeurt steeds vaker dat grote evenementen als de Zevenheuvelenloop of de marathon van Rotterdam vanwege de grote belangstelling de inschrijving voortijdig moeten stoppen. De Dam-tot-Damloop is met maximaal 30.000 deelnemers de grootste loop.

De onderzoekers spreken van een tweede loopgolf in Nederland: de eerste vond in de jaren tachtig plaats. De verdere groei is vooral een gevolg van het stijgende aantal vrouwelijke lopers. Daarbij breidt het aanbod aan evenementen zich snel uit en worden die lopen steeds professioneler georganiseerd. Ook worden de limieten verruimd: de marathon van Amsterdam moest eerst binnen 4,5 uur worden afgelegd, en nu binnen zes uur.

Gezondheid wordt het meest genoemd als reden om hard te gaan lopen. Bijna tweederde van de lopers noemt dit argument. Ontspanning en gezelligheid zijn andere veelgenoemde redenen.