Kookboek Johannes van Dam snel weg

Het nieuwe boek van culinair journalist Johannes van Dam is, twee weken na verschijnen, bij de meeste boekhandels alweer uitverkocht. De eerste druk van Dedikkevandam (gebonden, 640 pag., € 39,90) had een oplage van 6.500 exemplaren. Vier dagen na het verschijnen (op 17 november) moest het Centraal Boekhuis al nee verkopen aan de boekhandels. Uitgever Vic van de Reijt van Nijgh & Van Ditmar spreekt van een ,,fenomenaal succes voor zo'n mooi, maar ook duur boek''. Van het kookboek annex naslagwerk zijn 7.000 exemplaren door de boekhandels nabesteld. De tweede, gecorrigeerde oplage is twintigduizend exemplaren. Van de Reijt: ,,Dat is veel, maar ik wil niet dat dit nog een keer gebeurt.'' De uitgever vindt niet dat hij het succes van het boek erg heeft onderschat. ,,We hebben 2.500 exemplaren méér gedrukt dan normaal bij Van Dam. Ik dacht dat we de kerst wel zouden halen.'' Op 20 december levert de drukkerij in Leibzig de eerste tienduizend exemplaren aan het Centraal Boekhuis. Twee dagen later, net voor kerst, ligt het boek weer in de winkel.