Italië's premier maakte wetten die hemzelf ten goede kwamen

In de afgelopen vijf jaar heeft de regering Berlusconi diverse malen zogeheten ,,wetten ad personam'' aangenomen die de premier-zakenman Silvio Berlusconi bevoordeelden. Een kleine greep:

Belastend bewijs

(oktober 2001): Wetswijziging die de procedures om belastend bewijs uit het buitenland op te nemen in strafprocessen ernstig compliceert. In die periode liep er een rechtszaak tegen het bedrijf Fininvest van Berlusconi, waarvoor het openbaar ministerie informatie uit Zwitserland nodig had.

Frauduleuze boekhouding

(augustus 2002): De wetswijziging verlaagt de gevangenisstraf voor boekhoudkundige fraude. Forza Italia-politicus en ex-president van Berlusconi's reclamebedrijf Pubitalia ontloopt zo een gevangenisstraf vanwege het creëren van fondsen met zwart geld. En in september 2005 wordt ook Berlusconi vrijgesproken van boekhoudkundige fraude ,,omdat het misdrijf niet meer bestaat''.

Legitieme verdachte (oktober 2002): Maakt het mogelijk om een rechtszaak te laten overplaatsen als de rechters politiek gekleurd zijn. Berlusconi probeerde een zaak tegen hem van Milaan naar Brescia over te plaatsen en won tijd. In oktober 2004 verklaart het Europese Hof de wet nietig.

Juridische immuniteit

(juni 2003): De vijf hoogste staatsrepresentanten, waaronder de premier, mogen tijdens hun zittingsperiode niet meer aangeklaagd worden voor eerder begane feiten. De wet (juni 2003) zorgde ervoor dat Berlusconi tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie geen last had van de Italiaanse justitie. Uiteindelijk is de wet ongrondwettelijk verklaard door het Constitutionele Hof.

De nieuwe mediawet

(juli 2004): Berlusconi's commerciële televisie haalde al sinds 1997 meer reclamegeld binnen dan de toegestane 30 procent. De mediawet verandert de criteria. Mediaset kan zijn reclame-inkomsten weer laten groeien met bijna twee miljard euro. Dezelfde wet voorkomt dat Berlusconi een van zijn drie commerciële zenders van de kabel moet halen.

Bouwen

(zomer 2004): In de zomer van 2004 breidde Berlusconi tegen de milieuregels in zijn woning op Sicilië uit met een grot, een amfitheater en een zwembad. Het project werd beschermd door het aan te merken als ,,staatsgeheim''. Later vallen ook andere villa's onder het staatsgeheim.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Italië's premier maakte wetten die hemzelf ten goede kwamen (30 november, pagina 5) staat dat Berlusconi zijn woning op Sicilië uitbreidde. Dit betrof zijn woning op Sardinië.