Internet Voorkeur

Gezocht. De politie Amsterdam-Amstelland komt met een nieuw middel om criminelen op te sporen. Vanaf gisteren staat op de internetpagina van het korps een lijst met foto's van tien gezochte verdachten. Het gaat daarbij niet om personen die verdacht worden van moord- en doodslag, maar van misdrijven als autoinbraken, winkelovervallen en diefstal.

Overigens benadrukt de politie dat het niet om een top tien van criminelen gaat. De gezochte personen staan in willekeurige volgorde op de lijst. De verdachten zijn niet onmiddellijk te zien. In eerste instantie zitten ze in een intern netwerk van de politie. Pas als daar niemand ze herkent, komen ze in overleg met het openbaar ministerie in de openbaarheid.

Vandaag zijn er foto's en signalementen te bekijken van onder anderen Ajax-supporters die zich tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal hebben misdragen. Ook is er een foto te zien van het stoffelijk overschot van een man van wie de identiteit niet bekend is.

Helemaal nieuw is het publiceren van foto's van verdachten op internet niet. Bij grote zaken, zoals de liquidatie van Willem Endstra en een aantal gewapende overvallen, werden al opsporingberichten op de site geplaatst.

www.politie-amsterdam-amstelland.nl