Het komt niet iedereen aanwaayen

In de nazomer van 2000 stond toenmalig CDA-voorzitter Marnix van Rij te tanken bij het BP-station langs de N44 in Wassenaar. Van Rij zat in die dagen met zijn handen in het haar, want hij moest nog iemand hebben die het verkiezingsprogramma voor zijn partij kon schrijven, voor de verkiezingen van 2002. Bij het afkoppelen van de benzineslang keek hij even op, en richtte zijn blik onbewust op de weilanden achter het tankstation. Hé, dacht hij, woont daar achter die bossages niet Jan-Michiel Hessels, de kort ervoor opgestapte bestuursvoorzitter van Vendex, de supercommissaris? En was die niet slapend lid van het CDA? Het lampje-moment van Van Rij resulteerde in een vruchtbaar bezoek aan Hessels. Die moest even nadenken maar zei binnen een week ja.

De keuze voor een ervaren zakenman kwam uit de lucht vallen – weinigen wisten dat Hessels überhaupt CDA stemde – maar was niet uniek. Kort ervoor had ook de VVD een captain of industry bereid gevonden het verkiezingsprogram te schrijven: Pieter Korteweg van Robeco.

De jacht naar prominente programmaschrijvers voor de verkiezingen van 2007 is weer begonnen. En opnieuw opent de VVD het bal. Vanochtend vertelde Ben Verwaayen aan de Volkskrant dat hij de nieuwe verkiezingsprogrammacommissie gaat leiden. Qua couleur geen vreemde keuze; de oud-KPN-bestuurder was in de jaren zeventig al actief voor de partij, onder meer als campagnestrateeg. Qua agenda is het wel verbazend. Verwaayen is al vier jaar topman van British Telecom en dat is geen deeltijdbaan. Hessels verklaarde ooit zeker honderd dagen aan het CDA-programma te hebben gewerkt, in negen maanden tijd.

Ook andere politieke partijen flirten met toppers uit de zakenwereld – of andersom. Dirk Scheringa, zo liet hij zaterdag weten, staat ,,niet onsympathiek'' tegenover de nieuwe partij van Peter R. de Vries. Bij de SP behoren twee rijke mediaondernemers tot de steunpilaren. TV-maker Harry de Winter en uitgever Derk Sauer leveren niet alleen ideeën maar spekken ook de kas. D66 beschikt over een bataljon (ex-)bedrijfsbestuurders als prominente meedenkers: Wim Dik (Verwaayens voormalige baas bij KPN), Hans Wijers van Akzo Nobel en bijna ex-ING'er Alexander Rinnooy Kan.

Alleen de PvdA lijkt het te ontbreken aan actieve adviseurs uit het bedrijfsleven. Afgezien van hier en daar een manager die voor de politiek kiest (de Kamerleden Wouter Bos, Frank Heemskerk) loopt de weg voor sociaal-democratische zakentoppers andersom: niet van maar naar het bedrijfsleven. Zie het cv van oud-premier Wim Kok.