Geen steun voor heffing mp3-spelers

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in een zogeheten kopieerheffing op mp3- en dvd-spelers. Deze heffing werd onlangs door de Stichting Onderhandelen Thuiskopievergoeding (SONT) voorgesteld.

De SONT wil deze heffing instellen om op die manier de inkomstenderving van muziekproducenten en artiesten deels te compenseren. De kopieerheffing zou afhankelijk moeten zijn van de opslagcapaciteit. Als het voorstel zou worden aangenomen zou de populaire iPod van Apple ongeveer 25 euro duurder worden.

Maar de linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP vinden een dergelijke heffing onzinnig, en worden daarin gesteund door de VVD. Kamerlid Van Dam (PvdA) wijst erop dat er al een kopieerheffing op lege cd's en dvd's zit. ,,Bovendien loopt de online verkoop van mp3's heel goed. Het zou natuurlijk raar zijn als je én voor je mp3's moet betalen, én een extra heffing bovenop je speler betaalt.'' Bovendien is de heffing volgens Van Dam in strijd met eerdere afspraken op nationaal en Europees niveau.

De SONT was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Vanmiddag zou de Kamer over het voorstel spreken met minister Donner (Justitie, CDA).