Faillissement komt dichtbij voor Cambuur

Het al weken dreigende faillissement van voetbalclub Cambuur Leeuwarden is heel dichtbij. De club uit de Friese hoofdstad meldde vanochtend de salarissen over november niet te kunnen betalen. Ook andere rekeningen kunnen niet worden betaald. Er is een schuld van 8 miljoen euro. ,,Als vandaag geen oplossing wordt gevonden, zal op 1 december uitstel van betaling worden aangevraagd of het faillissement'', aldus de club uit de eerste divisie.

Trainer Roy Wesseling van Cambuur had het nieuws vanochtend nog niet officieel gehoord. ,,Ik werd net gebeld door de directeur dat er een spoedbijeenkomst op de club was, maar daar kon ik niet zo snel bij zijn. Ik ben niet verrast. De ene dag denk je `de club wordt gered', de andere dag heb je andere gevoelens'', aldus Wesseling. Voor vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen VVV op het programma.

Volgens de trainer hadden de spelers van Cambuur gisteravond al overleg met hun vakbond VVCS. Directeur Louis Everard van de VVCS stelt dat Cambuur na Wageningen de tweede betaaldvoetbalorganisatie zou zijn die failliet gaat. ,,Als de club failliet gaat ontslaat de curator de spelers. De spelers krijgen dan nog vier weken salaris van uitkeringsinstantie UWV en als ze dan geen nieuwe club hebben, zijn ze aangewezen op een werkloosheidsuitkering'', aldus Everard.

Interim-voorzitter Harjan van Dam stelde ondertussen de Friesland Bank, de gemeente Leeuwarden en de Accolade Groep een ultimatum tot donderdag 10 uur. De drie partijen steggelen over de verkoop van het Cambuurstadion waarmee de schuld van 8 miljoen zou kunnen worden afgelost. ,,Het spel is nog niet gespeeld. Maar het komt nu wel heel dichtbij'', aldus Van Dam.

De interim-voorzitter praat vandaag nog met de huisbankier, de gemeente en de vastgoedgroep die 9,5 miljoen euro voor het stadion zou willen betalen.