Eis 8 jaar tegen AIVD-tolk

Het openbaar ministerie heeft vanochtend voor de Rotterdamse rechtbank acht jaar gevangenisstraf geëist tegen Outman Ben A., een voormalige medewerker van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Ben A. wordt beschuldigd van ,,openbaarmaking van staatseigendommen''.

In de tijd dat Ben A. tolk en audiobewerker was voor de AIVD speelde hij volgens jusitie geheime stukken door naar onder anderen terreurverdachten. Daarmee heeft hij de werkwijze van de dienst verstoord, en heeft hij ,,schade toegebracht aan de veiligheid van de staat'', zo betoogde officier van justitie A. Zwaneveld.

Volgens justitie heeft Ben A. verslagen van opgenomen telefoongesprekken en observaties van onder andere leden van het vermeende terreurnetwerk `Hofstadgroep' doorgespeeld. De onderzoeken behoren hoogstwaarschijnlijk tot het belangrijkste speurwerk van de AIVD naar extremisten van Noord-Afrikaanse afkomst in Nederland.

Op 2 november trof de politie in Amsterdam een document aan in het huis van Mohammed B., de onlangs veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh. Dit document was door Ben A. opgestuurd naar Ahmed H., een verdachte in de Hofstadzaak. Bij een ander lid van de Hofstadgroep werd een velletje papier aangetroffen met passages over de stand van zaken uit het terreuronderzoek. Een kopie van dit document werd ook aangetroffen in de computer van Ben A.

Justitie zei vanochtend geen motieven te hebben kunnen bedenken voor het `lekken' van de stukken door Ben A., zo zei Zwaneveld. Volgens justitie heeft de voormalige tolk geen directe banden met de ontvangers van de geheime documenten. Ben A. heeft vanochtend niets gezegd. Op de eerste zittingsdag van zijn proces begin oktober van dit jaar, ontkende hij de stukken te hebben verstuurd.