Een stille kracht die respectvol kan saneren

Een van de eerste taken van Hans Daniels (46) is het schrappen van 350 banen. De nieuwe directeur van Hewlett-Packard (HP) Nederland is begonnen op het moment dat de bestuursvoorzitter van de Amerikaanse computerfabrikant net een grootscheepse reorganisatie heeft afgekondigd. Het is zeker niet zijn eerste sanering, vertelt Matthieu Blauwhoff, die hem al ruim twintig jaar kent. ,,Hij is daar redelijk vaak mee bezig geweest, en weet dat uitermate respectvol te doen. Hij is niet iemand van hakken, snijden en wegwezen.''

Daniels werkt al zeventien jaar bij HP en computerproducent Compaq, dat in 2002 in HP opging. Hij denkt zelf dat hij deels is aangenomen omdat hij een aantal integraties en reorganisaties succesvol heeft geleid. ,,Ik ben een all-round manager. Voor dit soort zware zaken moet je iemand met ervaring hebben.'' Of het hem niet tegenstaat, om meteen met zo'n klus te beginnen? ,,Ik wist het van tevoren. Ik ben er met open ogen ingestapt.''

Daniels is de oudste uit een gezin met acht kinderen. Zijn jongste zus Marije Beaumont, die negen jaar jonger is, vertelt dat hij als oudste ook de verantwoordelijkheid nam. Als hun ouders er niet waren, zorgde hij dat de jongsten op tijd in bed lagen. Beaumont herinnert zich hem als een lees- en leergierige broer, die in een deuk kon liggen als hij op de bank een strip aan het lezen was. ,,Hij deed erg zijn best op school, en haalde ook goede cijfers.'' De familie ziet elkaar veel. Als het even kan, komt Daniels trouw op verjaardagen.

Daniels bleef thuis wonen in Leidschendam tot hij de heao had afgemaakt en een mba-opleiding ging doen in de VS. Alhoewel hij niet de drukste thuis was, werd het wel meteen stiller in het huis, vertelt Beaumont. De ambitie die hij op school had, behield hij, vertelt Blauwhoff, die met hem samenwerkte in hun eerste baan bij IT-bedrijf NCR. Daniels had volgens hem een ,,gezonde dosis ongeduld'', op het onrustige af. Blauwhoff vermoedt dat zijn ambitie mede voortkwam uit het feit dat zijn vader een succesvol ondernemer was, en Daniels hem niet in het bedrijf heeft opgevolgd. ,,Hans heeft heel standvastig besloten zijn eigen pad te volgen. Ik denk wel degelijk dat hij daardoor een bepaalde druk voelde om het te maken, om op eigen houtje iets te bereiken.''

De afgelopen jaren heeft Daniels bij HP een internationale functie gehad. Hij gaf leiding aan de afdeling die verantwoordelijk was voor diensten en grote bedrijfssystemen, in verschillende Europese landen. Daniels: ,,Nu vind ik het leuk verschillende businessgroepen te leiden in één land.'' Hij is verrast door de bijzondere reputatie van HP in Nederland. ,,Ik merk dat als je algemeen directeur bent, dat mensen dan denken: wauw.''

Daniels is tijdens zijn carrière altijd in Nederland blijven wonen. De laatste jaren was hij vaak twee of drie dagen per week in het buitenland. Toen hij een callcenter in Dublin opzette, was hij doordeweeks daar. Hij en zijn Amerikaanse vrouw hadden een weekendrelatie. Maar dat hij nu steeds in Nederland is, maakt voor haar niet al te veel verschil. Daniels: ,,Ze zegt: `Je slaapt nu wel thuis, maar je werkt nu nog meer.'''

Erik van der Meijden was Daniels' voorganger als directeur van HP Nederland, en was betrokken bij zijn aanstelling. Hij vond hem een goede kandidaat om zijn brede bestuurlijke ervaring, betrouwbaarheid, pragmatisme en gebrek aan ,,wolligheid''. ,,Hij is heel direct. Bij een discussie over kosten zal hij heel duidelijk zeggen dat we naar een bepaald kostenniveau toe moeten.'' Ook heeft Daniels volgens hem oog voor detail. Als hij door het gebouw loopt, zal een bureau dat een puinhoop is hem opvallen. Van der Meijden: ,,Dat vindt hij getuigen van een gebrek aan professionaliteit. Dan zal hij die werknemer erop aanspreken.'' Hetzelfde geldt als het gaat om halfvolle koffiekopjes die achterblijven na een vergadering, prullenbakken die niet geleegd worden of werknemers die vroegtijdig de zaal verlaten bij een personeelsbijeenkomst.

De aanstelling van Daniels is goed ontvangen bij het personeel, zegt Van der Meijden. ,,Men kent hem als een integer iemand, die duidelijk zegt wat hij van mensen verwacht.'' ,,Hij is niet de flamboyante persoon die op de zeepkist gaat staan'', zegt vriend Blauwhoff. ,,Maar hij kan wel een organisatie voor zich winnen. Hij is een stille kracht, die werkt vanuit de inhoud en de overtuiging, en daarmee het respect van zijn mensen wint.''