Der Kaiser verheugt zich op Oranje-invasie

Franz Beckenbauer bezoekt alle landen die komende zomer deelnemen aan het WK voetbal in Duitsland. ,,Zonder Holland hadden we het toernooi teruggeven.''

Waar was Johan Cruijff? Nederlands beste voetballer aller tijden schitterde gisteren door afwezigheid op het Duitse feestje van het WK-organisatiecomité. Zijn vriend, evenknie en generatiegenoot Franz Beckenbauer, Der Kaiser, was eregast in hotel Huis ter Duin; volgens KNVB-voorzitter en amateurhistoricus Jeu Sprengers de eerste Duitse keizer op Nederlands grondgebied sinds 1917. Een jaar later moest Wilhelm II aftreden en verhuisde hij naar Amerongen en weer een paar jaar later ging hij in Huize Doorn wonen.

Beckenbauer won met het Duitse elftal de wereldtitel als speler in 1974 en als trainer in 1990. Hij is dé ambassadeur van de voetbalbond DFB en haalde hoogstpersoonlijk het WK naar eigen land. Cruijff, die zonder wereldtitel de geschiedenisboeken ingaat, zou gisteren om privé-redenen hebben afgezegd. Volgens KNVB-directeur Henk Kesler had JC de uitnodiging nogal laat ontvangen. ,,Johan had andere dingen te doen.''

Cruijff werd in de ochtenduren op hoffelijke wijze vervangen door Willem Alexander, die Beckenbauer op zijn Wassenaarse landgoed Eikenhorst ontving. De Duitse keizer over de Nederlandse kroonprins: ,,Hij is een groot voetbalkenner en heeft al een kaartje voor de finale in Berlijn. Verder vertelde hij me te hopen op een finale Nederland-Argentinië. Ik geloof vanwege zijn vrouw.''

Wel aanwezig in Noordwijk waren Guus Hiddink, Dick Advocaat, Leo Beenhakker en Marco van Basten; de vier Nederlandse bondscoaches die volgende zomer op het WK werkzaam zullen zijn. Zij gingen dankbaar en breedlachend op de foto met Beckenbauer die in een humorvolle toespraak herinneringen ophaalde aan de WK-finale van 1974. ,,Ik weet nog steeds niet waarom jullie toen na één minuut zijn gestopt met voetballen'', plaagde de toenmalige aanvoerder en sterspeler van West-Duitsland.

In de feestzaal met uitzicht op de Noordzee zaten ook de Nederlandse oud-internationals Wim Jansen, Johan Neeskens en Wim van Hanegem. Zij waren op die bewuste `zwarte zondag' in München basisspeler van het verliezende Oranje, dat na de 1-0 voorsprong in de openingsminuut de tegenstander wilde vernederen door op balbezit te spelen. De Nederlandse pesterijen speelden de strijdlustige Duitsers in de kaart; aan de hand van een soeverein spelende Beckenbauer zou het gastland de finale met 2-1 winnen.

De zogenaamde revanche volgde in 1988, toen topscorer Van Basten in Hamburg een lange, fraaie aanloop nam naar de Europese titel. De huidige bondscoach van Oranje, die volgens de plagerige Beckenbauer ,,een Schwalbe [tegen West-Duitsland] en een geluksdoelpunt [tegen de Sovjet-Unie] had gemaakt, herinnerde de toenmalige Teamchef aan diens sportieve geste in de Nederlandse spelersbus. ,,U kwam ons allemaal persoonlijk feliciteren en wenste ons veel succes in de finale. U toonde zich daarmee een `groser Signor', sprak de oud-speler van AC Milan in een mengelmoesje van Duits en Italiaans. Sprengers vloog bijna uit de bocht toen hij de zestigjarige Beckenbauer herinnerde aan de Tweede Wereldoorlog. ,,Het doelpunt van Marco in Hamburg voelde voor ons als bevrijdingsdag.''

Beckenbauer zou zich op het WK in 1990 als Duitse bondscoach op zijn beurt revancheren voor de EK-nederlaag van 1988. Hij versloeg het Nederland van bondscoach Beenhakker in de achtste finales en zette met de behaalde wereldtitel de kroon op zijn trainersloopbaan. Tijd om uit te rusten gunde hij zich niet. Hij werd columnist van Bild, bestuurder van Bayern, reclamemaker voor drie Duitse automerken en een aanbieder van mobiele telefonie. ,,Ik ben een zondagskind'', verklaarde de alleskunner.

Tussen de bedrijven door haalde hij het WK terug naar Duitsland. Waarom ook al weer? Beckenbauer: ,,Omdat ons land in 1974 nog verdeeld was door het IJzeren Gordijn. Nu kunnen alle Duitsers van het grootste voetbalfeest op aarde genieten.''

Beckenbauer is vader van vijf kinderen. Zijn jongste zoon – gebaard door een secretaresse van Bayern – heeft hij niet toevallig Johan genoemd. Beide vedetten koesteren, ondanks Cruijffs afwezigheid in Noordwijk, een groot wederzijds respect. Op de vraag of hij zich als katholiek niet schaamde voor een buitenechtelijk kind, antwoordde Beckenbauer destijds. ,,Ich glaube Gott liebt alle Kinder in der Welt.''

De komende maanden is Beckenbauer een globetrotter. Hij bezoekt alle 31 WK-landen buiten Duitsland en zit ,,vaker in de lucht dan op de grond''. Na Azië en Europa volgen Afrika en het Amerikaanse continent. Onder het Duitse motto: `die Welt zu Gast bei Freunde'. De Nederlanders hoeven over zeven maanden alleen maar de grens over te steken en Beckenbauer zei zich te verheugen op een invasie van Oranje-fans. ,,Zonder deelname van Holland hadden we het toernooi teruggeven'', sprak de Duitse wedstrijdleider. Zijn assistent en aangever Wolfgang Niersbach voor de microfoon: ,,Dat zei u vorige week in Rome ook over Italië.'' Volgens Niersbach bestaat er nog een kans dat Nederland bij de loting volgende week als groepshoofd wordt geplaatst. Daarmee zou het in elk geval wereldkampioen Brazilië en gastland Duitsland in de groepsfase ontwijken.

Beckenbauer beloofde de KNVB ten minste tienduizend kaarten per groepsduel en hield daarbij blijkbaar stiekem rekening met de zwarte markt. Officieel krijgt elke bond slechts acht procent van het aantal beschikbare tribuneplaatsen. In Kaiserslautern, met de kleinste speellocatie, zouden dan minder dan 3.000 Nederlanders aanwezig kunnen zijn. Beckenbauer: ,,Als jullie tegen Trinidad en Tobago spelen, krijgen jullie van dat land misschien wel extra kaartjes.'' Beenhakker, bondscoach van de eilandengroep, reageerde onmiddellijk vanuit de zaal: ,,Dat dacht ik toch niet.''