China boos over Maleisische video

In Maleisië en China is ophef ontstaan over videobeelden waarop een Maleisische politieagente een Chinese gedetineerde vrouw vernedert. Op de beelden is te zien hoe de vrouw in een open ruimte van een politiebureau wordt gedwongen zich uit te kleden en, met haar handen op haar oren, kniebuigingen te maken. Kniebuigingen worden op Maleisische scholen gebruikt als strafmaatregel.

Een onbekende heeft de beelden in het geheim opgenomen met een camera in een mobiele telefoon en ze vorige week afgeleverd bij een oppositielid, dat de opname openbaar maakte. Het hoofd van de politie heeft de ophef als overdreven van de hand gedaan en is van mening dat degene die de opname heeft gemaakt ,,de echte wetsovertreder is''.

Over de vrouw is weinig bekend. Onduidelijk is of zij een Chinees staatsburger is of een van de 25 miljoen Maleisiërs van Chinese afkomst (een kwart van de bevolking). Ook is onbekend waarvoor zij is gearresteerd en waar zij momenteel verblijft.

De videobeelden trokken extra aandacht doordat drie andere vrouwen van Chinese afkomst, volgens sommige berichten Chinese toeristen, zich in de dagen voordat de video verscheen hadden beklaagd over misbruik door politieagenten in een gevangenis in de hoofdstad Kuala Lumpur. Volgens hun advocaat werden zij begin deze maand gearresteerd omdat zij valse paspoorten zouden bezitten en zijn zij vier dagen later zonder aanklacht weer vrijgelaten. Alledrie beweren zij een vergelijkbare behandeling te hebben ondergaan als de vrouw in de video. Een van hen verklaart dat een vrouwelijke agent haar heeft geslagen en bij de borsten gepakt. Een mannelijke agent zou hebben toegekeken.

Uit Maleisië komen vaker berichten over de slechte behandeling van Chinese toeristes. Volgens immigratie-ambtenaren komen veel Chinese toeristes in werkelijkheid naar Maleisië om als prostituees te werken. Naar aanleiding van de video heeft de Chinese overheid er bij Maleisië op aangedrongen om agenten die gevangenen misbruiken te straffen.

Premier Abdullah Ahmad Badawi heeft een onderzoek naar de zaak gelast. Volgens de onderminister voor Nationale Veiligheid, die over de politie gaat, hoort het uitkleden bij de standaard veiligheidsprocedures vooor detentie. ,,Als buitenlanders vinden dat de Maleisische politie wreed is, laten zij dan teruggaan naar hun eigen land'', was zijn aan China gerichte reactie.