Bibliotheek van Büch brengt miljoen euro op

De verkoop van de bibliotheek van de in 2002 overleden schrijver en tv-maker Boudewijn Büch heeft een kleine miljoen euro opgebracht. Gisteren vond bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper de laatste van drie veilingen plaats. De boeken in de categorieën geschiedenis en muziek waren goed voor 203.000 euro. Eerdere veilingen over reizen en literatuur brachten respectievelijk 582.500 en 211.500 euro op. In totaal gingen de ruim 100.000 titels dus voor 997.000 euro van de hand. Büchs kunst en meubilair werden vorig jaar september tegen een opbrengst van 402.246 euro bij Sotheby's geveild.

De hoogste opbrengst van de bibliotheekveilingen was voor Oost-Indische Voyagien door dien Begin en Voortgangh, van de Vereenighde Nederlandtsche Geoctroyeerde Oost-Indische Compagnie uit 1648. In de catalogus was de prijs geschat op 5.000 tot 7.000 euro, maar de hamer viel op 38.000 euro. Gisteren werd de hoogste prijs gemaakt door The zoology of the voyage of H.M.S. Erebus & Terror, under the command of captain sir James Clark Ross, during the years 1839 to 1843, dat 3.900 euro opbracht.

Jeffrey Bosch van Bubb Kuyper is tevreden over het verloop van de verkoop. ,,De veilingen waren in alle opzichten succesvol. Er was veel belangstelling, er waren hoge opbrengsten – de taxatie van de collectie bedroeg 750.000 – en er is nu een fraaie reeks catalogi die een mooi beeld van Büchs bibliotheek geven.''

Het is de vraag of Büch zelf niet veel meer heeft uitgegeven aan het samenstellen van zijn collectie. Kavels met meer dan tien boeken gingen soms voor minder dan 100 euro van de hand. Bosch: ,,Het is moeilijk te zeggen hoeveel Büch voor zijn boeken betaald heeft, waarschijnlijk inderdaad wel veel meer. Een groot deel van de bibliotheek bestond uit nieuwe of recente boeken, die bij aanschaf in de regel veel meer kosten dan ze bij tweedehands verkoop opbrengen.''