Belgische pleegde zelfmoordaanslag in Irak

Een jonge vrouw, geboren en getogen in België, heeft onlangs in Irak een zelfmoordaanslag gepleegd. Dat bericht, gisteren naar buiten gebracht door de radiozender France RTL, is vanmorgen bevestigd door de Belgische justitie. Het is mogelijk de eerste keer dat een Westerse vrouw een zelfmoordaanslag pleegt in Irak. In Brussel en in Antwerpen verrichtte de politie vanmorgen huiszoekingen in verband met de zaak. Daarbij en nabij Parijs werden enkele arrestaties verricht.

Volgens France RTL, dat zei zich te baseren op bronnen bij inlichtingendiensten, heeft de Belgische vrouw zich ,,enkele weken geleden'' opgeblazen ,,nabij Bagdad''. Enkele Belgische media meldden dat het zou gaan om een aanslag op een Amerikaanse patrouille in Bagdad op 9 november.

Het zou gaan om een vrouw uit Brussel, die zich na haar huwelijk met een radicale moslim bekeerde tot de islam. De zaak kwam aan het rollen toen Amerikaanse soldaten een Belgisch paspoort vonden op het lijk van de vrouw. Daarmee kon worden vastgesteld dat ze via Turkije naar Irak was gereisd. De aanslag zou zijn voorbereid door haar man, een Marokkaan. Waar hij gebleven is, is onbekend.

De politie hield de omgeving van de vrouw al langer in de gaten, meldde de VRT-radio, en besloot tot actie over te gaan na de berichtgeving in de media.

Het vermoeden bestaat al langer dat België behoort tot de Europese landen die fungeren als basis voor het voorbereiden van aanslagen elders. In Brussel dient op dit moment een zaak tegen dertien verdachten van de zogenaamde Groupe Islamique Combattant Marocain. Enkelen van hen zouden mogelijk ook aanslagen hebben willen plegen in Afghanistan of Irak. Tot zover onze correspondent

Vier westerlingen die zaterdag in Irak werden ontvoerd zijn op een videoband getoond die gisteren door het Arabische televisiestation Al-Jazeera werd uitgezonden. Een tot dusverre onbekende groep met de naam Zwaarden van de Waarheid noemt de mannen – twee Canadezen, een Amerikaan en een Brit die werken voor een christelijke hulporganisatie – ,,spionnen voor de bezettingstroepen''. Al-Jazeera meldde niet of de video ook dreigementen tegen het leven van de vier bevatte. Mogelijk in verband met de naderende verkiezingen (15 december) is het het aantal ontvoeringen de laatste tijd weer opgelopen. Vijf dagen geleden is ook een Duitse vrouw ontvoerd. Haar ontvoerders hebben gedreigd haar te vermoorden als de Duitse regering niet alle contacten met Irak verbreekt. Berlijn heeft dit zonder meer van de hand gewezen.