Veerman staat toch achter kabinetsplan voor zorgstelsel

Minister Veerman (Landbouw, CDA) heeft zijn dit weekend geuite kritiek op het nieuwe zorgstelsel genuanceerd. Hij vindt weliswaar nog steeds dat maar weinig mensen een nieuwe zorgverzekeraar zullen kiezen, maar dat is geen kritiek op het stelsel, zei hij gisteravond op Radio 1. Veerman zei het te betreuren dat hij in een interview met de Volkskrant de indruk had gewekt dat hij niet achter het zorgstelsel staat.

De stelselwijziging houdt in dat er in 2006 een basisverzekering komt en dat er meer marktwerking komt in de gezondheidszorg. Het is een van de belangrijkste hervormingen van dit kabinet en verantwoordelijk minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD).

Veerman zei in het interview dat mensen geen gebruik zullen maken van de keuzevrijheid tussen verzekeraars. ,,De idee daarachter is dat mensen rationeel de beste verzekeraar kiezen. Dat is onzin, echt fictie''.

Tweede-Kamerlid Schippers (VVD) eiste dat Veerman zijn kritiek zou intrekken. Deed hij dat niet, dan wist de VVD niet wat Veerman nog in het kabinet deed. Coalitiegenoot D66 vond ook dat Veerman achter het zorgstelsel moest staan. Op aanvraag van de SP moet Veerman vandaag, tijdens het vragenuur, uitleg geven aan de Tweede Kamer.

Tijdens een politiek café in Utrecht zei VVD-fractievoorzitter Van Aartsen gisteravond dat Veerman zijn woorden moet terugnemen. Hij nam echter minder scherp afstand van de minister dan woordvoerder Schippers eerder op de dag. Van Aartsen haalde een andere opmerking aan uit het interview met Veerman: ,,Het is mijn schrikbeeld, afgerekend worden op één woord.'' Van Aartsen: ,,Volgens mij is dit precies wat er gebeurd is.''

Op de radio nuanceerde Veerman dat hij ,,absoluut niet de bedoeling heeft gehad'' om het kabinetsbeleid af te vallen. Hij zei gisteravond alleen te hebben bedoeld dat waarschijnlijk niet veel Nederlanders van zorgverzekeraar zullen veranderen. CDA-fractievoorzitter Verhagen vindt, net als Van Aartsen, de suggestie dat Veerman afstand heeft genomen van het nieuwe zorgstelsel ,,ongelukkig''. De PvdA is het inhoudelijk met de kritiek van de minister eens, maar noemde zijn opstelling wel ,,laf en oncollegiaal''.