ThyssenKrupp passeert met bod Arcelor

Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp heeft een overnamebod van 3,5 miljard euro uitgebracht op de Canadese staalproducent Dofasco. Dat bod is hoger dan het vijandige bod van het Luxemburgse Arcelor.

Arcelor bood vorige week 3,2 miljard euro voor Dofasco.

De raad van bestuur van Dofasco steunt het bod van ThyssenKrupp, zo maakten beide partijen gisteren bekend. Arcelor heeft nog niet gezegd of het een hoger bod overweegt. Dat is niet erg waarschijnlijk, omdat beleggers vorige week al negatief reageerden op het bod van Arcelor, dat ze aan de hoge kant vonden. Ook het nog hogere bod van ThyssenKrupp is slecht gevallen bij beleggers: de beurskoers van het Duitse concern daalde gisteren in Frankfurt met 2,3 procent tot 17,15 euro.

Volgens ThyssenKrupp biedt de overname de mogelijkheid om de aanwezigheid van het Duitse concern in Noord-Amerika te versterken. Arcelor voerde vorige week vergelijkbare argumenten aan.

De Noord-Amerikaanse staalsector wordt sinds begin dit jaar gedomineerd door Mittal Steel, dat 's werelds grootste staalproducent werd na de overname van de Amerikaanse International Steel Group.

Dofasco, dat zowel in Canada als de VS actief is, reageert daar nu op door zelf ook aansluiting te zoeken bij een mondiaal opererende staalproducent. Nadat gesprekken met Arcelor, het op één na grootste staalconcern ter wereld, stukliepen, bereikte het bedrijf wel overeenstemming met ThyssenKrupp. Dofasco krijgt in de nieuwe combinatie de leiding over alle Noord-Amerikaanse activiteiten van ThyssenKrupp.

Dofasco is de grootste staalproducent van Canada, met 11.000 werknemers en (omgerekend) 3,1 miljard euro omzet. ThyssenKrupp heeft in Canada ongeveer 4.000 werknemers en 1 miljard euro omzet. De staalbedrijven gaan na de overname geen banen schrappen. Volgens ThyssenKrupp sluiten de activiteiten van beide bedrijven goed op elkaar aan, omdat ze zich allebei richten op de vervaardiging van plaatstaal voor onder andere de auto- en witgoedindustrie.

ThyssenKrupp produceert behalve staal ook liften en auto-onderdelen. Het bedrijf, dat behalve in Europa en Noord-Amerika ook fabrieken in China heeft, telt wereldwijd 184.000 werknemers en heeft een jaaromzet van 39,3 miljard euro. In Europa is ThyssenKrupp, na Arcelor, de grootste staalproducent.