Terahertzgolven maken doorzichtig

Een nieuwe afbeeldingstechniek op basis van terahertzgolven (een vorm van elektromagnetische straling) is in principe bruikbaar om door bepaalde materialen heen te kijken. Dit blijkt uit onderzoek waarop Nick van der Valk gisteren aan de TU Delft promoveerde. Waar papier, plastic en kleding ondoorzichtig zijn voor gewoon licht, laten ze golven in het terahertzgebied (een miljoen keer een miljoen hertz) door. Een toepassing is het controleren van de houdbaarheid van melk zonder te verpakking te openen, en het controleren van vliegtuigpassagiers op het bezit van wapens. Ook is met terahertzgolven de concentratie van bijvoorbeeld waterdamp te meten in gasmengsels. Dankzij het onderzoek van Van der Valk is de resolutie van afbeeldingen met terahertzgolven sterk verbeterd.