Senator geroyeerd als lid van GroenLinks

Het partijbestuur van GroenLinks heeft Eerste-Kamerlid Sam Pormes gisteren als partijlid geroyeerd. Vorige week zegde het bestuur het vertrouwen in Pormes al op, maar die weigerde vervolgens zijn zetel in de Senaat ter beschikking te stellen.

Ook bij het royement legt Pormes zich niet neer. Hij zal zich tot een geschillencommissie wenden. Vorige week zegde het partijbestuur van GroenLinks het vertrouwen in de senator op, nadat een onderzoekscommissie geconcludeerd had dat hij de partij onvolledig had geïnformeerd over zijn actieverleden.

Zo was de senator, die van Molukse komaf is, onduidelijk geweest over mogelijke betrokkenheid bij een Molukse treinkaping in 1977. Bovendien zijn er twijfels of hij de waarheid heeft gesproken over deelname aan guerrillatrainingen in Jemen. Pormes heeft altijd ontkend dat hij hierbij betrokken is geweest.

Pormes vond na de presentatie van het rapport dat de leden van GroenLinks zich moesten buigen over een eventueel royement. In afwachting daarop zou hij zijn zetel behouden. In een brief aan het bestuur schreef Pormes dit weekend: ,,De zetel in de Eerste Kamer behoort politiek toe tot de Vereniging GroenLinks en niet aan de persoon Sam Pormes, noch aan het partijbestuur.'' Wel gaf het Eerste-Kamerlid toe dat hij de ,,politieke realiteit'' zwaar zou laten meewegen bij een beslissing om te blijven of op te stappen.

In een gisteren verstuurde brief van partijvoorzitter Meijer staat dat het bestuur van GroenLinks de leden niet via een congres wil betrekken bij het conflict. ,,Het niet terugtreden van Pormes zorgt ervoor dat de integriteit van GroenLinks als politieke partij in het geding is gekomen. (..) De verplaatsing over de positie van Sam Pormes naar het congres zou absoluut geen recht doen aan de conclusies van het onderzoeksrapport en die van het partijbestuur en de daardoor ontstane politieke realiteit'', aldus de brief. In het tv-programma Nova voegde Meijer daaraan toe dat de situatie ,,een drama'' voor de partij is. Fractievoorzitter Halsema wil zich niet over het conflict uitspreken, omdat het volgens haar om een conflict tussen het bestuur en Pormes gaat.