Rusland bereidt zich voor op vervuiling Amoer

Ruslands Verre Oosten bereidt zich voor op de vervuiling van de Amoer door giftig benzeen, afkomstig uit China. Zeventig steden en dorpen, met in totaal meer dan een miljoen inwoners, krijgen in het uiterste oosten van Rusland op korte termijn last van de vervuiling van de Amoer.

Het benzeen – honderd ton – kwam op 13 juli na een ontploffing in een chemische fabriek in de Chinese stad Jilin terecht in de rivier de Songhua. De Songhua mondt uit in de Heilong, die op haar beurt uitmondt in de Amoer – drinkwaterbron voor een miljoen inwoners van het Russische Verre Oosten. De stad Chabarovsk is met 580.000 inwoners het belangrijkse centrum van de regio.

Het Russische ministerie van Noodsituaties verwacht dat de benzeencrisis op 10 tot 12 december een hoogtepunt bereikt. Dan zullen bij Chabarovsk de benzeenconcentraties in het water het hoogst zijn. De rivier is dan over een lengte van honderd kilometer vervuild. In Chabarovsk zelf is gezegd dat de crisis al eerder – begin volgende week – een climax kan bereiken.

Een milieudeskundige in Chabarovsk zei gisteren dat de overheid gedurende één jaar de vangst en de consumptie van vis uit de Amoer moet verbieden. De vervuiling van de Amoer trekt snel langs, zo betoogde hij, maar de vissen zullen concentraties gif in hun lichaam opslaan. In Moskou vond zijn betoog voorlopig weinig gehoor; daar werd gezegd dat eerst moet worden afgewacht hoe hoog de gifconcentraties zullen zijn als het vervuilde water Chabarovsk bereikt.

Inmiddels worden in het gebied drinkwatervoorraden aangelegd en chemische middelen aangevoerd om drinkwater te zuiveren. Inwoners is aangeraden voldoende drinkwater in huis te halen voordat de kraan wordt dichtgedraaid.

Het hoofd van een milieu-organisatie in het Russische Verre Oosten heeft gisteren de Chinese autoriteiten verweten niet tijdig om internationale bijstand te hebben gevraagd om de gevolgen van de milieuramp te bestrijden. ,,Als China het Russische ministerie van Noodsituaties en de Unesco tijdig om hulp had gevraagd zou de situatie nu veel beter zijn'', zo zei hij. ,,Nu moeten we ons zorgen maken over de gevolgen op lange termijn.''

China heeft eerder bij monde van president Hu Jintao Rusland – en de bevolking in het eigen getroffen gebied – excuses aangeboden voor de overlast. In China zijn de benzeenconcentraties inmiddels de miljoenenstad Harbin gepasseerd; daar is de drinkwaterwinning vijf dagen afgesloten geweest. Die werkt nu weer normaal. De scholen van Harbin zijn vandaag weer open gegaan. Gisteren werd wel de drinkwaterwinning in gebieden stroomafwaarts gestaakt.