Proces tegen Saddam na drie uur verdaagd

Het proces tegen de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein en zeven medebeklaagden is gisteren al na drie uur verdaagd tot 5 december. Saddam las gisteren tijdens de korte zitting – de tweede sinds het proces op 19 oktober begon – de rechters op scherpe toon de les over zijn behandeling.

De rechtbank verdaagde de zitting om een van de acht beklaagden, voormalig vice-president Taha Yassin Ramadan, in staat te stellen nieuwe verdedigers te zoeken. Twee van zijn drie advocaten zijn vermoord; de derde is gevlucht. Ramadan wees gisteren een door de rechtbank aangewezen verdediger af.

Saddam Hussein maakte van de gelegenheid gebruik de rechtbank op strenge toon terecht te wijzen. Hij beklaagde zich dat hij met handboeien om de zaal was binnengebracht – volgens Saddam hoorde dat niet. Bovendien had hij, geboeid en met een koran onder de arm, vier trappen moeten oplopen omdat de lift kapot was. Rechter Rizgar Mohammed Amin antwoordde dat hij de politie over de klacht zou informeren. Daarop ontstak Saddam in woede. ,,Ik wil niet dat u hen informeert, ik wil dat u hen bevéélt'', beet hij de rechter toe. ,,U bent een Irakees. U bent soeverein en zij zijn buitenlanders, indringers en bezetters.'' Vervolgens ruziede Saddam met de rechter over zijn rechten en klaagde hij dat zijn cipiers hem een pen en papier hadden afgenomen. Toen hij zich gaandeweg meer opwond, werd op de televisie-uitzending van de zitting het geluid weggedraaid.

Een andere beklaagde, Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti, zei tegen de rechter dat hij kanker heeft en dat de huidige president en premier van Irak hem toestemming hebben gegeven zich buiten de gevangenis te laten behandelen. Toen de rechter zei dat hij daar niets van wist, antwoordde de beklaagde: ,,Dit is een indirect doodvonnis''.

Onderwerp van de zitting was Saddams reactie op een mislukte moordaanslag op hem in 1982 in Dujail: na de aanslag zou hij opdracht hebben gegeven tot de executie van 148 inwoners van Dujail. Er werd een video vertoond waarop een inmiddels overleden lid van de Iraakse inlichtingendienst vertelt over de arrestaties, martelingen en executies.

In Duitsland is gisteren gemeld dat afgelopen vrijdag in Bagdad een Duitse archeologe en haar Iraakse chauffeur zijn ontvoerd. De vrouw werkt al tien jaar in Irak, heeft zich tot de islam bekeerd en spreekt perfect Arabisch. Haar ontvoerders hebben in ruil voor haar vrijlating geëist dat Duitsland alle samenwerking met de Iraakse regering beëindigt.

In Balad, zeventig kilometer ten noorden van Bagdad, zijn gisteravond zes Iraniërs – onder wie twee vrouwen – en twee Irakezen ontvoerd. Het ging om Iraanse pelgrims, hun chauffeur en hun gids. Waarschijnlijk waren ze op weg naar Samarra, waar zich een belangrijk shi'itisch heiligdom bevindt.