Parel

Geen berichtje vandaag in de meeste kranten over de allochtone meisjes van `Thuis in de bieb' uit Leiden. Wel weer veel aandacht voor het conflict in de VVD tussen Hirsi Ali en Wiegel. Toch is de bibliotheek voor de emancipatie van die meisjes veel belangrijker dan het gekissebis in de VVD.

`Thuis in de bieb' is een project van de Openbare Bibliotheek Leiden. Deze bibliotheek biedt in haar filiaal 't Spoortje allochtone meisjes van twaalf tot achttien jaar een veilige ontmoetingsplaats: een huiskamer waar ze onder begeleiding rustig kunnen kletsen, internetten en huiswerk maken.

Deelneemster Sanae Zaabat: ,,Het is zo leuk omdat het niet met jongens is, maar apart. Ik heb hier al heel veel geleerd. Ik maak hier altijd mijn werkstukken, lees boeken...Ik voel me hier thuis. Ik hoop dat de meidenhoek altijd blijft.''

Kosten van dit project: 10.000 euro per jaar. Daarmee was het het goedkoopste en kleinste project dat gisteren op een bijeenkomst in Theater Diligentia in Den Haag meedong naar de prijs voor de `Parel van Integratie 2005'.

Het Leidse project had zware concurrentie van zeven andere genomineerde projecten – drie uit Utrecht, twee uit Rotterdam, een uit Assen en nog een uit Leiden – maar de jury koos het toch uit als dé parel van het jaar. Minister Verdonk kwam de prijs uitreiken en zei: ,,Gelukkig gebeurt het steeds vaker dat mensen werk maken van integratie en zich openstellen voor elkaar.''

Je zou cynisch kunnen doen over zulke gesubsidieerde projecten, zoals we vroeger ook nogal cynisch deden over het buurthuiswerk, dat gemist wordt sinds we het hebben weggesaneerd. Maar in zo'n zaal met enthousiaste medewerkers en deelnemers smelt de scepsis snel weg. Je merkt dat er, ver buiten het aandachtsveld van de media, dagelijks duizenden mensen in het land bij allerlei integratieprojecten zijn betrokken. De jury kon kiezen uit 62 projecten in 26 steden.

Mijn zéér subjectieve voorkeur (en ook die van gastspreker Eric Nordholt, ex-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie) ging uit naar een sportproject (`Van breedtesport naar topsport') in Utrecht. Bij mij was enig eigenbelang in het geding, want dit project zou ook wel eens heilzaam kunnen zijn voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. De Stichting Image Support biedt begeleiding aan jonge (meestal allochtone) voetballers en hun ouders. De kinderen worden opgeleid – technisch (er is een eigen trainingsaccommodatie in Utrecht) en mentaal – voor het betere amateurvoetbal en het profvoetbal.

De stichting heeft contact met clubs als Elinkwijk, PSV, NAC, RKC en FC Utrecht. (Ajax en Feyenoord ontbreken jammerlijk.) Vooral PSV lijkt de tijdgeest beter aan te voelen dan haar concurrenten, want de stichting kon er al vijftien talenten onderbrengen. Het grote 17-jarige Marokkaanse talent Ismail Aissati is er één van.

Die stichting wil een kweekvijver zijn voor `rolmodellen'. Een lelijk woord, maar ik geloof er wel in. Als de nieuwe Cruijff van Marokkaanse of Turkse afkomst is, komt het nog wel goed met Nederland. En zeker als Hirsi Ali en Wiegel samen peetouders willen zijn.