Overal in huis hoorbaar, kraakhelder gekrijs

Oudere generaties babyfoons lieten niet alleen de baby horen, maar soms ook andere, vreemde geluiden. Dat gebeurt niet meer met de Babymonitor.

Het moet gezegd worden, het gekrijs van de baby komt kraakhelder de huiskamer binnen. Het komt uit de Babymonitor, een geavanceerde babyfoon van Philips (€150). De Babymonitor maakt gebruik van een slimme technologie die interventie met andere draadloze apparatuur uitsluit. Hij stoort niet en hij pikt ook geen andere signalen op – zoals de oude babyfoon deed. Sinds ik paniekerig naar boven rende omdat twee mannen tegen elkaar stonden te schreeuwen, vind ik dat prettig. Waar ze daadwerkelijk stonden te schreeuwen, weet ik niet. In elk geval niet naast het babybed.

Nog steeds krijst de baby.

Wacht even, een slaapliedje. Wat knopjes ingedrukt en daar pingelt een lullaby door de babyslaapkamer.

Het is drie seconden stil. Dan begint het geblèr opnieuw. Nu luider.

Toch maar zelf ingrijpen. Daar hoef ik nog steeds de bank niet voor af. Want de Babymonitor heeft een ,,terugspreekfunctie''. De babyfoon werkt dan als een soort walkietalkie. Ik hou de knop ingedrukt en zeg: ,,Sssssst, stil maar. Ga maar lekker slapen.''

Het geblèr wordt nóg luider.

De babyfoon kan nog wat grappige dingetjes: je kunt in het schermpje de temperatuur in de babykamer zien. Je kunt een temperatuurslimiet instellen: het ding gaat piepen als het kouder of warmer wordt in de kamer dan de temperatuur die je hebt ingesteld.

Hyperzenuwachtige ouders, of ouders van heel zacht huilende baby's (bestaan die?), kunnen de babyfoon aan een koort om hun hals meedragen of aan hun broekriem klikken. Je kunt de Babymonitor zelfs als nachtlampje gebruiken.

Maar wij gebruiken de Babymonitor enkel als babyfoon. Dat kan tot op een afstand van 300 meter. Hoe meer muren ertussen, hoe slechter de ontvangst is. Maar 's avonds, met babyfoon, een glaasje port gaan drinken bij de buren gaat prima.

En de baby? Die ben ik maar gaan halen. Die had honger.

    • Sheila Kamerman