Opta geeft KPN recordboete

De Opta heeft telecombedrijf KPN een boete opgelegd van 17 miljoen euro. Het is verreweg de hoogste boete uit de achtjarige geschiedenis van de telecomtoezichthouder.

KPN krijgt de boete wegens het illegaal verlenen van kortingen op vaste telefonie voor de zakelijke markt. Door zijn machtige positie op de telecommarkt is het KPN niet toegestaan zonder toestemming van de Opta kortingen uit te delen, omdat het dan zijn concurrenten uit de markt kan prijzen. In totaal gaf KPN volgens de Opta tussen 1999 en 2004 voor 26,7 miljoen euro aan onrechtmatige kortingen, op een omzet van 265 miljoen euro. De toezichthouder spreekt van zeer ernstige overtredingen. Naast de boete is KPN ook bereid 18 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan de concurrenten die door de kortingen zijn benadeeld, waaronder telecombedrijven Versatel, MCI en BT.

De Opta ontdekte de kortingen in 2004, na klachten van concurrenten. Daarop is KPN een intern onderzoek begonnen en heeft het bedrijf een groot aantal overtredingen bij de Opta gemeld. De toenmalige bestuurder Eelco Blok moest om de affaire zijn functie in de raad van bestuur neerleggen. Het zelf melden van de overtredingen en het volledig meewerken aan het onderzoek hebben voor de Opta als verzachtende omstandigheid meegeteld, vertelt Opta-voorzitter Chris Fonteijn. Ook door het aanbieden van de schadevergoeding heeft KPN een hogere boete kunnen voorkomen.

Een woordvoerder van KPN noemt de boete hoog, maar het bedrijf gaat er niet tegen in beroep. Hij verwacht niet dat de boete invloed zal hebben op de winstverwachting van het concern. Verder kondigde KPN aan dat Eelco Blok, die het afgelopen jaar verantwoordelijk was voor innovatie en strategie binnen het bedrijf, weer een operationele functie zal krijgen. Het is niet uitgesloten dat hij terugkeert in de raad van bestuur.

Opta-voorzitter Fonteijn noemt de boete van 17 miljoen ,,een harde tik''. Hij verwacht dat deze boete KPN ervan weerhoudt in de toekomst meer van dit soort overtredingen te maken.

Vandaag komen de benadeelde concurrenten bij de Opta langs om te praten over de schadevergoeding die KPN heeft voorgesteld. Mochten zij de 18 miljoen euro te weinig vinden, dan kunnen ze bij de rechter bezwaar aantekenen.