Landbouwsnelheid was 1 km/jaar

De vroege landbouw verspreidde zich met een snelheid van 0,6 tot 1,3 kilometer per jaar over Europa vanuit Noord-Syrië en Mesopotamië, vanaf zo'n 8000 jaar voor christus. Deze snelheid hebben onderzoekers berekend op basis van dateringen van 735 vroege-landbouwvondsten in Europa, Anatolië en het Midden-Oosten (PLOS Biology, december). De snelheid komt wel overeen met bestaande schattingen maar de precisie en betrouwbaarheid is groter dan ooit. En belangrijk is dat de snelheid precies overeenkomt met algemene schattingen van de verspreiding van menselijke bevolking in dit soort situaties (die is ongeveer 0,6 - 1,1 km/jaar). De onderzoekers zien hierin een belangrijke ondersteuning van de theorie dat die de landbouw zich in Europa verspreidde door een (trage) volksverhuizing en niet door culturele invloed. Er is wel grote lokale variatie.