Kraterbodem Mount St. Helens komt omhoog

Mount St. Helens, de vulkaan in de Amerikaanse staat Washington, blijft langzaam versgestolde lava spugen. Dat blijkt uit de jongste inventarisatie van de US Geological Service, die gisteren is gepubliceerd. De bescheiden eruptie gaat gepaard met de uitstoot van relatief kleine hoeveelheden stoom en giftige gassen. De Amerikaanse geologische dienst herhaalt zijn waarschuwing dat de eruptie `plotseling krachtiger zou kunnen worden' en dat zich een explosie zou kunnen voordoen `zonder duidelijke waarschuwing vooraf'.

Mount St. Helens was 18 jaar lang een slapende vulkaan, maar begon september vorig jaar stoom en as te spugen. Sindsdien is in de krater ook een kegel van versgevormd gesteente ontstaan. De kegel bestaat uit lava die enkele honderden meters onder de grond is gestold.

De kegel is intussen omgevallen en deels bedolven onder ouder gesteente, waardoor de grond in de krater omhoog komt. De `lavaheuvel' groeit met ongeveer een kubieke meter per seconde. Bij een uitbarsting van Mount St. Helens op 18 mei 1980 kwamen 57 mensen om het leven.