Internet Voorkeur

Beleggers. Het bijzondere aan de schikking, gisteren, van supermarktconcern Ahold met boze beleggers was dat het akkoord zowel voor Nederlandse en Europese als voor Amerikaanse beleggers geldt. De Amerikaanse procescultuur met zijn vele schadevergoedingszaken – van gedupeerde beleggers en gedupeerde patiënten tot gedupeerde consmenten – pakte in dit geval voordelig uit voor de negenduizend beleggers die zich niet via Amerikaanse advocaten hadden verenigd, maar via de VEB, de Nederlandse beleggersclub.

Amerikaanse advocaten rekenen voor dit soort zaken een fee die kan oplopen tot eenderde van de opbrengst. De VEB zorgt ook goed voor zichzelf maar toch op een andere manier: de club krijgt 2,5 miljoen euro onkostenvergoeding en daarnaast 8,8 miljoen euro voor een door de VEB op te richten stichting.

Op die stichting kan de VEB in de toekomst een beroep doen voor financiële bijstand bij nieuwe acties namens beleggers.

Ook in de Verenigde Staten is de Ahold-zaak door zijn omvang groot nieuws.

De Amerikaanse advocaten doen verslag van hun werk op een aparte website: www.royalaholdsecuritieslitigation.

com. Een inkijkje in het type advocatenkantoor dat Ahold tegenover zich vond, geeft: entwistle-law.com

De 1,1 miljard dollar van Ahold is, volgens gegevens op de website van de Law School van Stanford – securities.stanford.edu – qua grootte de vijfde schikking ooit.