Geen kogel op raam van Verdonk

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft niet kunnen achterhalen wat de beschadiging van de ruit van de werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) heeft veroorzaakt. Proeven van het instituut hebben uitgewezen dat de beschadiging niet is veroorzaakt door een kogelinslag, een luchtbuks of zwaar gereedschap is veroorzaakt.

De schade is waarschijnlijk veroorzaakt door een hard voorwerp dat met relatief lage snelheid het raam geraakt heeft, aldus het openbaar ministerie (OM) in Den Haag. De beschadiging zorgde begin november voor veel commotie nadat het ministerie van Justitie aangifte had gedaan omdat er mogelijk sprake zou zijn van een aanslag op de minister.

Die veronderstelling leidde tot extra bewaking van minister Verdonk. Collega-ministers speculeerden openlijk over een mogelijke aanslag. In de dagen erna verwijderde de politie in Amsterdam en andere steden spandoeken met teksten over Verdonk onder verwijzing naar de gespannen situatie die rond haar persoon zou zijn ontstaan.

Voor het openbaar ministerie is de zaak nu afgedaan. De aangifte wordt verder niet meer in behandeling genomen. De beschadiging op de ruit heeft een ronde vorm van ongeveer twee centimeter met een kern van circa zeven tot acht millimeter.