Downloaden voor een goed doel

Download een liedje, help de wereld. Ontwikkelingsorganisatie Novib en Download.nl, de online muziekwinkel van Ilse Media, houden vandaag Download Day. Dit is een internetactie om aandacht te vragen voor `eerlijke wereldhandel'. Op de site www.downloadday.nl is vandaag gratis en legaal muziek te downloaden van honderden Nederlandse en internationale artiesten, zoals Zuco 103, Franz Ferdinand, Bebel Gilberto, Racoon, Moby en Starsailor. De platenmaatschappijen Sony BMG, EMI, Universal en Warner werken mee.

De gratis muziek is niet onbeperkt houdbaar. Bezoekers kunnen de liedjes maximaal vijf keer beluisteren, daarna moeten zij betalen. Van de opbrengst gaat 10 procent naar Novib. Mensen wordt tevens gevraagd een petitie te tekenen voor de campagne

Make Trade Fair. Novib wil alle handtekeningen in december aanbieden op een conferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Hongkong. Rijke en arme landen maken daar handelsafspraken. Volgens Novib kan met eerlijker overeenkomsten een ,,enorme slag'' worden gewonnen in de strijd tegen armoede.

Downloaden voor een goed doel is een voorbeeld van internet- of muisklikactivisme. Veel organisaties hebben al jaren eigen cyberacties. Protestmails zijn een bekend actiemiddel.

Amnesty International bijvoorbeeld roept mensen op om op 10 december, de Dag van de mensenrechten, via e-mails aandacht te vragen voor het lot van politieke gevangenen.