Di Tommaso van Utrecht sterft in slaap

Voetballer David di Tommaso van FC Utrecht is vannacht in zijn slaap overleden. De uit Frankrijk afkomstige verdediger, die zondag nog tegen Ajax meespeelde, is 26 jaar geworden.

Dit heeft FC Utrecht vanochtend bekendgemaakt. De club had voor vanmiddag een persconferentie gepland om een toelichting te geven op het plotselinge overlijden.

De in Echirolles geboren Di Tommaso was in de anderhalf jaar dat hij bij Utrecht speelde uitgegroeid tot een vaste waarde voor trainer Foeke Booy. Afgelopen seizoen werd hij door de supporters van de club uitgeroepen tot speler van het jaar.

,,Wij zagen direct in hem een speler van FC Utrecht. Iemand die het publiek opjut en de mouwen opstroopt. Het was een sympathieke jongen voor iedereen. Wij zijn er kapot van'', reageerde Nol de Ruiter vanochtend. De Ruiter, eerder trainer en technisch-directeur bij FC Utrecht, heeft Di Tommaso ontdekt. De club zoekt al langer actief naar spelers in Frankrijk. Als gevolg daarvan spelen ook Franck Grandel en Marc-Antoine Fortuné bij de club.

Di Tommaso kreeg zijn opleiding bij AS Monaco, de Franse club waarvoor hij van 1998 tot 2000 actief was. In dat jaar vertrok hij naar de eerstedivisieclub Sedan, waar hij door FC Utrecht werd ontdekt.

Over de doodsoorzaak werden vanochtend nog geen mededelingen gedaan. Een zegsman van de club wilde alvast wel uitsluiten dat zijn dood niets met doping te maken heeft. ,,Het is voor ons absoluut gissen naar de oorzaak. Één ding weten we zeker: Tommaso nam geen doping.''

Met name in het wielrennen is de link met doping en jong gestorven sporters vaak gelegd. Een voormalige sportarts van FC Twente gaf ooit toe dat bij die club begin jaren zeventig geregeld doping werd gebruikt. Die mededeling werd later in verband gebracht met de plotselinge dood van oud-spelers Epi Drost en René Notten.

Het door natuurlijke oorzaak overlijden van nog actieve beroepsvoetballers komt zelden voor. Vorig jaar werd de voetbalwereld opgeschrikt door het overlijden van Arno Schaap. De destijds 29-jarige oud-prof was onder meer actief geweest bij AZ en Excelsior.

In 2003 leidde de dood van de Kameroenees Foé op het voetbalveld tot een discussie over de grote belastingen waar profvoetballers mee te maken hebben. Voor het oog van de camera zakte tijdens de Confederations Cup in elkaar. Kort erna overleden ook de voetbalprofs Fehér uit Hongarije en de Braziliaan Serginho.