Beurskoers Ajax doet er even niet toe

Supporters met aandelen Ajax konden gisteren hun hart luchten bij de vergadering van aandeelhouders. ,,Het is de kunst om te supporteren als Ajax bovenaan het rechterrijtje staat.''

Een fraai klokje. Dat was het presentje dat iedere aandeelhouder van Ajax gisteren in ontvangst mocht nemen voor het begin van de aandeelhoudersvergadering. ,,En op welke tijd stond dat horloge, toen ik het uit het doosje haalde, mijnheer Jaakke? Op vijf voor twaalf. Ik wil u hartelijk danken.''

Cynisme regeerde gisteren bij de aandeelhoudersvergadering van de enige beursgenoteerde voetbalclub in Nederland, die in de competitie slechts de negende plaats bezet. Een schande, zo kregen onder meer voorzitter John Jaakke, directeur Arie van Eijden en technisch directeur Martin van Geel gisteren achter de bestuurstafel te verstaan. ,,Het viel me nog mee'', zegt Jaakke na afloop van de vergadering. ,,Ik had eigenlijk meer kritiek verwacht.''

Gezien de gemiddelde leeftijd is het voor de meeste bezoekers van de vergadering vermoedelijk niet de eerste crisis die Ajax meemaakt. Wat te denken van 1964 bijvoorbeeld? Maar die wetenschap maakte de opmerkingen niet minder bitter. ,,Danny Blind laat toch elke week zien dat hij het niet kan. Steeds weer is er een nieuwe opstelling. U moet nu ingrijpen'', zei een spreker. ,,Ik heb vorig jaar overigens met Ronald Koeman precies hetzelfde beweerd. En die staat met Benfica nu zesde in Portugal.''

Over de beurskoers van het relatief goed presterende aandeel Ajax ging de discussie in elk geval niet. Zelfs financieel directeur Jeroen Slop sloot zijn presentatie van de fraaie winstcijfers af met een bittere ondertoon. ,,Met de verkoop van ruim 40.000 seizoenkaarten zijn we tenminste nog wel koploper in de eredivisie.''

Was het alleen stoom afblazen of werden de bijna 200 aandeelhouders ook nog wat wijzer van de bijeenkomst? Technisch directeur Martin van Geel hield zijn maidenspeech en kondigde het vertrek aan van negen à tien spelers, op een totaal van 48 contractspelers. ,,Nog voor het komende seizoen en misschien zelfs wel in deze winter.''

Veel concreter werd Van Geel niet, al gaf hij toe dat het evenwicht bij Ajax ontbreekt. Vrij vertaald: een gebrek aan routine en kracht, een overdaad aan buitenlanders. Dat de voormalige speler van Willem II, Feyenoord en Ajax ooit had gesproken over ,,een bouwjaar'' ontkende hij stellig. ,,Natuurlijk ben ik hier voor de langere termijn, maar die is er niet zonder korte.''

Op de opmerking van een aandeelhouder dat Ajax eigenlijk maar één goede adviseur heeft en dat die in Barcelona woont, vertelde Van Geel dat hij al in augustus een bezoek aan Johan Cruijff heeft gebracht. ,,Ik wil er niet mee koketteren, maar van Johan hoefde ik ons gesprek ook niet geheim te houden. Wij hebben dezelfde denkbeelden.''

Ook de nieuwe algemeen directeur Maarten Fontein kreeg gisteren gelegenheid zich te presenteren: na vijf jaar neemt directeur Arie van Eijden deze week afscheid. Eén aandeelhouder vreesde dat de voormalige directeur van Ola binnenkort met Ajax-ijs op de markt zal komen. ,,Ik hoop de komende tijd te bewijzen dat de beelden in de pers niet altijd kloppen'', zei Fontein naar aanleiding van het geschetste beeld dat hij vooral een deftige cricketspeler is. ,,Maar ik heb ook zelf veel gevoetbald en zo'n 2.000 wedstrijden gezien.'' Fontein onthulde zelfs dat hij in zijn jeugd nog supporter op de beruchte F-side was geweest. ,,Ik viel bijna met stoel en al naar achteren'', grapte Jaakke achteraf. ,,Dat wist ik echt niet van Maarten.''

Over zijn beleid wilde Fontein nog weinig zeggen, voor publiciteit vindt hij het nog te vroeg. In elk geval wil hij zijn internationale ervaring gebruiken om Ajax weer vooruit te helpen. ,,Gezien de kleine thuismarkt doet Ajax het helemaal niet slecht. Wij zitten op een omzet van vier euro per Nederlander. Als je dat vertaalt naar andere landen zie je dat Manchester United ongeveer hetzelfde haalt. Alleen Real Madrid doet het per inwoner beter.''

De conclusie voor Fontein is duidelijk. De markt voor Ajax moet groter. Via bijvoorbeeld een competitie met bijvoorbeeld landen uit de Benelux en Scandinavië zoals voormalig PSV-voorzitter Van Raaij ooit voorstelde? ,,Ik weet het nog niet, maar ik weet wel dat we niet alleen op onze mooie geschiedenis kunnen teren.''

Over de geschiedenis wilde de Vereniging van Effectenbeleggers (VEB) ook wel even praten. Maar dan over de bestuurlijke onrust van de afgelopen jaren. ,,Sinds de beursgang [in 1997] zijn er twee technisch directeuren, vier trainers, twee algemeen directeuren en zes commissarissen vertrokken'', aldus een vertegenwoordiger van de VEB. Omdat de meeste vrijwillig zijn vertrokken hield Van Eijden zijn bewering overeind dat Ajax ,,een redelijk stabiele organisatie'' kent.

Die opmerking was niet meer besteed aan de onlangs opgestapte commissarissen Hein Blocks en Klaas Nuninga. Blocks, die als financiële man nog even aanblijft tot een opvolger is gevonden, moest de vergadering halverwege verlaten, de technische man Nuninga was helemaal niet gekomen. Over de precieze achtergrond van de bestuurscrisis wilde Jaakke nu ook niet meer zeggen dan dat vooral de chemie tussen de bestuurders ontbrak. Ondanks de kritiek aan zijn adres denkt de voorzitter zelf niet aan opstappen. ,,Nee, hoe beroerd de situatie ook is. Het is juist de kunst om Ajax te supporteren als we bovenaan het rechterrijtje staan.''