`Anti-Amerika ja, maar geen terrorist'

Een Nederlandse rechter moet beslissen of Wesam Al D. uitgeleverd wordt aan de VS. Amerika verdenkt hem van samenzwering tegen Amerikanen in Irak.

,,Wanneer je het niet eens bent met de Amerikanen, ben je een terrorist,'' zegt Wesam Al D. (32) aan het eind van de zitting over zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. Met zijn modieuze strakke trui, beige trendy broek en bijpassende gympies zou de Nederlander van Iraakse afkomst niet opvallen in een willekeurige discotheek. Toch willen de Amerikanen hem berechten vanwege zijn lidmaatschap van de `islamitische strijders van Falluja'. ,,Amerikanen verkrachten ons volk. Wij zijn juist het slachtoffer en toch willen ze me veroordelen'', zegt Wesam Al D.

Volgens zijn broer en zijn vrouw en vrienden die hem komen steunen, is het overduidelijk dat hun Wesam géén islamitische strijder is of kan zijn. Tot zijn huwelijk twee jaar geleden met zijn nicht, docente Engels in Bagdad, had Al D. alleen maar relaties met Nederlandse vrouwen. ,,Hij is een levensgenieter, hield van feesten en gezelligheid'', zegt zijn vriend tijdens de schorsing van de zitting. ,,Hij is niet zo met de islam bezig. Hij maakte pornofilms met zijn vriendin.'' Bert Brouwer, de vriend van Al D., haalt foto's tevoorschijn. Wesam met ontbloot bovenlichaam aan het dansen in discotheken, Wesam met een oranje opblaaskroon op zijn hoofd tijdens een koninginnedag. ,,Wesam is het toonbeeld van integratie'', zegt Brouwer. Dat Al D. duidelijk tegen de Amerikaanse `bezetting' van zijn geboorteland is, maakt van hem nog geen islamitische terrorist, meent Brouwer. ,,Wij sturen toch ook nog steeds Duitsers de verkeerde kant op als ze ons de weg vragen. En onze oorlog was zestig jaar geleden.''

In 2003 vroeg Al D. zijn boezemvriend Brouwer mee te gaan naar zijn geboortestreek voor zijn bruiloft. Brouwer ging niet mee omdat Al D. zei dat hij zijn veiligheid niet kon garanderen. Tijdens die reis maakte Al D. video-opnames van de `strijders van Falluja'. Daarop is te zien hoe de rebellen een bom langs een autoweg plaatsen die ze tot ontploffing brengen als een Amerikaans konvooi langsrijdt. ,,Allah zal de honden laten bloeden,'' zegt Al D. zichtbaar en hoorbaar op de video. Al D. maakte die beelden om de buitenwereld in te lichten over het werkelijke aantal slachtoffers onder de Amerikanen in Irak, vertelt Brouwer. ,,Wesam vond de berichtgeving in Nederland eenzijdig. Er gaan daar veel meer Amerikaanse militairen dood dan de westerse media melden.'' De beelden van Al D. werden uitgezonden op Arabische televisiezenders, tot aan Al-Jazira aan toe. In Nederland weigert SBS6 het materiaal af te nemen.

Al D. vertelt de rechter dat hij is gedwongen om die videoopnames te maken. ,,Ik stond machteloos. Ik ben gedwongen, anders zou ik worden onthoofd.'' Terug in Nederland durfde hij niet te vertellen hoe hij onder druk werd gezet. Zijn familie zou gevaar lopen als hij er ruchtbaarheid aan zou geven. Afgelopen weekend werd bekend dat onlangs een broer van hem is overleden bij een bomaanslag die plaatsvond voor zijn kapperszaak in Irak. Een andere broer raakte daarbij zwaargewond. De strijders zouden volgens hem alvast wraak hebben genomen. De aanslag is volgens de familie een waarschuwing dat Al D. na een mogelijke uitlevering niets moet loslaten over de strijders. ,,Ik sta tussen drie vuren: de officier van justitie, de Iraakse strijders en de Amerikanen,'' zegt Al D. enigszins geëmotioneerd tegen de rechter.

Zijn verhaal maakt geen indruk op M. van Ling, de officier van justitie. Zij vindt dat Al D. uitgeleverd moet worden aan de VS. Al D. is in september door een grand jury in de stad Washington in staat van beschuldiging gesteld, onder meer voor samenzwering tegen Amerikanen buiten de VS. De Amerikaanse staat heeft volgens justitie onder meer de garantie gegeven dat Al D. niet voor een militaire rechtbank zal verschijnen. Hij zal ook niet als een `vijandelijke strijder' worden behandeld. Deze garanties laten uitlevering volgens jusitie toe.

V. Koppe, de advocaat van Wesam Al D., is niet onder de indruk van de Amerikaanse toezeggingen. De Nederlandse strafrechter moet Al D. berechten, meent de raadsman. De verdachte bevindt zich immers in Nederland, evenals de vermeende bewijzen tegen hem en het ontlastende materiaal.

De rechter doet waarschijnlijk op 12 december uitspraak. Uiteindelijk beslist minister Donner (Justitie, CDA) of Wesam Al D. wel of niet mag worden uitgeleverd.

    • Ahmet Olgun