Zwitsers stemmen tegen gengewassen

Zwitserse boeren mogen de komende vijf jaar geen genetisch gemodificeerde gewassen en dieren kweken of telen. Dat hebben de Zwitsers gisteren bij referendum besloten.

Zwitserland krijgt hiermee de meest restrictieve wetgeving voor gengewassen van heel Europa. Door dit referendum, dat werd uitgeschreven door milieu- en consumentenorganisaties en boerenverenigingen, is een wet uit 2004 van tafel geveegd die het werken met gengewassen ,,na jarenlange testprocedures'' mogelijk maakte. Gisteren bleek 55,7 procent van de Zwitserse kiezers die hun stem uitbrachten vóór een moratorium. De opkomst voor het referendum was ongeveer 42 procent.

Omdat de Zwitserse autoriteiten sinds 2004 niet één aanvraag hebben gekregen van boeren die gengewassen willen telen, verandert er in de praktijk weinig. De import van genetisch gemanipuleerd voedsel blijft toegestaan, mits het op de verpakking wordt vermeld. Ook wetenschappelijk onderzoek, waarin Zwitserland koploper is, kan doorgaan. Maar industriëlen en biotechbedrijven als Bayer, Monsanto en Syngenta vrezen dat Zwitserland die positie door het moratorium verliest. Ook de Zwitserse overheid is bang dat grote investeringen in de sector verdwijnen.

Het referendum toont nog eens hoe sceptisch Europese burgers zijn over genvoedsel. De EU, waar Zwitserland geen lid van is, stelde om die reden in 1998 ook een moratorium in. Dat werd in 2004 afgeschaft, onder druk van met name Amerikaanse genvoedselproducenten, die dit zagen als een verkapte vorm van protectionisme. De VS legden zelfs een klacht neer bij de Wereldhandelsorganisatie, die binnenkort dient.