www.nrc.nl

Deze week op de scholierensite: scholieren in het nieuws. Plus een nieuwe weekkrant met een keuze uit de krant van afgelopen week:

Leerlingen van Het Nieuwe Eemland college uit Amersfoort wonnen afgelopen maand een reis van een week naar Zuid-Afrika. Geen vakantie. Maar maatschappelijk betrokken radio leren maken. Centraal thema van de radioweek: hiv en aids. De week werd begeleid door Edo Berger, radiomaker bij 3 FM. De leerlingen kregen workshops en bespraken uitgebreid hoe je zo'n gevoelig onderwerp kunt aanpakken. Daarna bezochten ze scholen in townships.

De dood is het grote verschil met de Nederlandse leerlingen. Zonder uitzondering hebben de Zuid-Afrikaanse leerlingen een familielid of vriend verloren. En hoewel de dood een gebruikelijker onderdeel van hun leven is, blijkt het niet minder ingrijpend te zijn. In de dagboekkamer zijn de scholieren onder de indruk van de familiebanden en de idealen die de Zuid-Afrikanen hebben. Marsha, een van de leerlingen uit Amersfoort vat samen: ,,Ze hebben grote visies op het leven omdat ze het niet makkelijk hebben en het daarom goed willen doen en de situatie voor hun familie willen verbeteren. In Nederland willen ze dat voor zichzelf.''

In de weekkrant:

Scholieren leren voorstudies maken à la Michelangelo

In het land van Mugabe is armoede strafbaar

Boek over de popmuziek van de jaren tachtig

Rapper Salah Edin uit Alphen aan den Rijn: jihad-strijder op het podium.

Staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs) wil dat studenten meer uren studeren.

Bange muizen worden durfals.

www.nrc.nl/scholieren