VVD: Veerman moet kritiek intrekken

Coalitiepartijen VVD en D66 vinden dat minister Veerman (Landbouw, CDA) zijn dit weekend geuite kritiek op het nieuwe zorgstelsel moet intrekken. Doet hij dat niet, dan weet de VVD niet wat de minister nog te zoeken heeft in het kabinet.

Kamerlid Schippers (VVD) is woedend over Veermans uitlatingen in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Daarin zegt hij dat het idee van het nieuwe zorgstelsel, waarbij mensen zelf op zoek gaan naar de beste zorgverzekering, ,,onzin, echt fictie'' is. Veerman: ,,Mensen kiezen voor een situatie waarin ze zich kosjer voelen, niet voor een paar tientjes voordeel.''

Volgens Schippers moet Veerman pal achter het nieuwe zorgstelsel staan. ,,Anders heeft hij een probleem. Dan heeft hij geen enkele geloofwaardigheid meer'', aldus Schippers. Ook coalitiepartij D66 neemt afstand van de woorden van Veerman, maar wil nog niet speculeren op mogelijke gevolgen voor de minister.

Op aanvraag van de SP moet Veerman morgen, tijdens het vragenuur, de Tweede Kamer uitleg geven over zijn woorden. De oppositiepartij begrijpt de motieven van Veerman niet, maar Tweede-Kamerlid Kant vindt zijn uitspraken ,,aangenaam verrassend.'' ,,Beter laat tot inzicht komen, dan nooit.'' Kant vindt dat de invoering van het nieuwe zorgstelsel onmiddellijk gestopt moet worden nu er zulke twijfels bestaan.

De VVD neemt de kwestie hoog op, omdat Veerman volgens deze partij het basisidee van het stelsel verwerpt. ,,De keuzevrijheid is een pijler van het nieuwe stelsel. Veerman zegt dat de teerling allang is geworpen en beweert dat er een weeffout zit in het nieuwe stelsel. Dit is de belangrijkste hervorming van het kabinet. Vrijdenken is prima, maar dan in een eerder stadium, niet een maand voor de invoering van het nieuwe stelsel.''

Tweede-Kamerlid Heemskerk (PvdA) vindt de woorden van Veerman ,,heel stevig''. Volgens de PvdA was het hele argument om de premies aanzienlijk te verhogen gebaseerd op de veronderstelling dat mensen dan bewuster zouden kiezen en sneller zouden veranderen van verzekeraar. ,,Veerman neemt echt afstand van het project. Natuurlijk heeft hij gelijk. Maar als Veerman zegt dat hij de fouten van het stelsel doorziet, dan hoort hij zijn collega minister die deze fouten maakt toch te helpen? Ik ben erg benieuwd hoe dit afloopt. Veerman heeft zelf gezegd dat hij maar één keer buigt.''