VVD: musea gratis voor Nederlander

De politieke druk groeit om musea deels gratis toegankelijk te maken. Na de PvdA komt nu de VVD met een voorstel hiertoe. Tijdens de behandeling van de kunst- en cultuurbegroting presenteerde Tweede-Kamerlid Nijs (VVD) vanochtend het plan de rijksmusea gratis toegankelijk te maken. De VVD wil zo mensen die geen museum bezoeken stimuleren dat wel te doen. Eerder opperde Kamerlid John Leerdam (PvdA) de rijksmusea een dag per week gratis open te stellen. Algehele gratis toegang tot de musea is volgens de PvdA te kostbaar.

Volgens de VVD heeft het publiek recht op vrije toegang tot het culturele erfgoed. Ook zou de Nederlander via de belastingen genoeg aan de rijksmusea betalen. Voor speciale tentoonstellingen zou de bezoeker wel moeten betalen. Nijs wil ook buitenlandse bezoekers wel laten betalen.

De Tweede Kamer heeft het plan van Nijs gematigd enthousiast ontvangen. De meerderheid neemt de musea in bescherming, want die moeten opdraaien voor de gederfde inkomsten. Volgens Nijs is dat ,,beslist niet noodzakelijk''. Ze verwijst naar ,,tal van buitenlandse musea'' waar bij de entree bussen staan voor een vrijwillige bijdrage. De musea dienen activiteiten te ontplooien om eventueel verlies aan inkomsten te compenseren.

In Groot-Brittannië zijn de vaste collecties van de musea al gratis. Bij sommige instellingen is de bezoekersstroom zodanig gegroeid, dat de derving aan entree ruimschoots wordt goedgemaakt door bestedingen in de museumwinkel en het restaurant.

Nederland telt twintig rijksmusea, onder meer het Rijksmuseum, Paleis het Loo, Museum Kröller-Müller en het Mauritshuis. Een woordvoerder van het Rijksmuseum noemt het voorstel van Nijs een nobel streven, maar vraagt zich af hoe het gemis aan inkomsten moet worden gecompenseerd.