Vijf van de vijfhonderd moorden

murder1.jpg• vrouw (21) doodgestoken in haar appartement in de Upper East Side.
• 25-jarige man buiten doodgeschoten in Harlem.
• twee mannen doodgeschoten in Brooklyn, nog eens drie gewond.
• man (22) voor metro geduwd.


Maandagmorgen worden in The New York Times de moorden van het afgelopen weekend beschreven, vaak met naam, leeftijd en adres. Na zo’n pagina heb je al snel het gevoel in de gevaarlijkste stad ter wereld te wonen.

wanted2.jpgHet aantal moorden in New York wordt voor dit jaar geschat op minder dan 500. In een stad waar 8 miljoen inwoners hutje-mutje op elkaar wonen, komt dat neer op 0,0625 moorden per 1.000 inwoners. Het aantal moorden daalt al jaren gestaag. In 1990 werden er in New York nog 2.262 mensen vermoord, in 2004 waren het er 572.

In 1994 heeft het New York City Police Department CompStat (Computerized Statistics) in het leven geroepen. Op CompStat houdt de politie bij wie waar vermoord wordt. New York is op dit moment de veiligste grote stad van de VS.

Toch is het nog altijd veiliger om in Amsterdam te wonen. Daar werden in
2004 twintig mensen vermoord; 0,0269 moorden per 1.000 inwoners. Bijna drie keer zo weinig.