`Trots? Nee, maar ik ben wel tevreden'

Ruim duizend dagen na het grootste Nederlandse boekhoudschandaal schikt Ahold schadeclaims van beleggers. Kassa à 945 miljoen euro.

Ahold schikte vanochtend rechtszaken van boze beleggers op twee continenten, waaronder die van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De uitkomst: 945 miljoen euro (1,1 miljard dollar). De schadeclaims zijn de nasleep van een boekhoudschandaal bij het `volksaandeel', dat beleggers én de Nederlandse samenleving op 24 februari 2003 overrompelde. Vijf vragen voor VEB-directeur Peter Paul de Vries.

Hoe lang heeft u met Ahold onderhandeld?

,,Over de contouren van de schikking hebben we meer dan een jaar gepraat, waarbij Ahold zijn tong niet al te ver uitstak. Ik heb steeds geweten: Ahold-bestuurder Peter Wakkie is daar in dienst getreden om de zaak op te lossen. Dan is de volgende vraag: binnen welke termijn gaat het gebeuren? Het contract van bestuursvoorzitter Anders Moberg van Ahold loopt tot 2007, de doelen die hij zich gesteld heeft lopen tot eind 2006, dan wil hij op dat moment natuurlijk geen extra financiële lasten door een schikking met beleggers, dus mijn tijdschema was: het gebeurt ergens in het eerste halfjaar van 2006. Maar na 15 november was er een versnelling. Daarna was het een heel intensief proces, over concrete bedragen en voorwaarden.''

Bent u trots op het resultaat?

,,Trots? Dat is een raar woord. Ik ben wel tevreden. De Europese beleggers en de Amerikaanse belegger worden gelijk behandeld. Dat was in 1991 wel anders, toen Philips een rechtszaak met Amerikaanse beleggers schikte, en wij nog zeven jaar moesten doorprocederen voor Nederlandse beleggers om een iets kleiner bedrag, van 10 miljoen gulden, te krijgen. Dit is een enorme vooruitgang. Verder wilden wij dat een schadevergoeding een substantieel bedrag zou zijn, ergens tussen 750 miljoen en 1 miljard euro. Dat is 1,1 miljard dollar geworden. En wij zijn tevreden over de snelheid, zoals ik net al uitlegde. Noch Ahold noch wij hebben belang om jarenlang te procederen. En er is wat dat betreft ook een verschil tussen Amerikaanse beleggers en ons. De Amerikanen gaan in principe voor het maximaal haalbare, wij vinden dat Ahold de financiële last van een schikking moet kunnen dragen.''

Waarom bent u zo redelijk geworden?

,,Voorafgaand aan de onderhandelingen ben ik altijd onredelijk. Wat was onze inzet? Je moet meer vragen. Maar hoeveel? Op de dag dat het boekhoudschandaal naar buiten kwam, daalde de beurswaarde van Ahold van negen miljard euro naar 3,5 miljard. Is dat de schade voor beleggers, of moet je naar een langere periode kijken? Dan gaat de beurswaarde van dertig miljard naar vier miljard. Dat is wel het bedrag dat is verloren, maar wij hadden ook het gevoel dat het geen haalbare kaart was om dat te vragen. Wat voor ons echt een probleem was, was dat wij onze rechten moesten opgeven om tegen onder meer ex-bestuursvoorzitter Van der Hoeven te procederen. Maar Ahold kon zonder dat geen deal sluiten met zijn verzekeraar voor de aansprakelijkheden, en die betaalt weer een deel van de financiering van deze hele schikking. Dat is 100 miljoen euro. Ahold heeft toegezegd om een zo goed mogelijk resultaat te behalen in de lopende arbitrage met Van der Hoeven en ex-financieel directeur Meurs en daarvan verslag te doen, in hun jaarverslag of tussentijds als iets belangrijks gebeurt. We wilden een zo goed mogelijk totaal resultaat voor de schikking, maar we wilden ook waarheidsvinding. Het rapport in opdracht van het Amsterdamse gerechtshof over de hele zaak, waaraan deskundigen inmiddels elf maanden werken, en wat wij hadden gevraagd, dat rapport wordt straks wel gepubliceerd. Dan kan iedereen zien wat zich daar heeft afgespeeld.''

Reisde u eigenlijk op en neer naar Amerika voor de schikking?

,,Nee, dat liep via advocaten. Dat draaide om de vraag of de Amerikanen beleggers over de hele wereld konden vertegenwoordigen in de schikking of niet, wat vreemd zou zijn. In de Verenigde Staten heb je maar een paar beleggers nodig voor een collectieve rechtszaak, maar wij vertegenwoordigen 9.000 klagers en we hebben via advertenties beleggers in negen Europese landen opgeroepen zich te melden. Maar ik moet nu de persconferentie in...''

Bent u nu de man van 1 miljard, of is Moberg dat?

,,Nee, dat is Moberg. Maar het is wel onze tweede schikking dit jaar voor dit bedrag, na het miljard van Dexia in de legiolease-zaak.''