Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de juridische strijd tussen projectontwikkelaar Chipshol en luchthaven Schiphol over de naam. Verder de stemming over het `dwaze vader'-wetsvoorstel om weigerachtige exen binnen 3 weken voor de rechter te brengen. En de revival van de `Lach & 'n Traan show' met Johnny Hoes, Marianne Weber en Thomas Berge. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Portret van de familie Soran van wie het zoontje Blend een ernstige bloedziekte heeft. Zijn ouders willen zijn leven redden door nog een baby te krijgen. Met dit kindje kunnen dan stamcellen uit zijn navelstreng gebruikt worden voor zijn zieke broer. Het is een omstreden procedure, die in Nederland verboden is. Families die een kind hebben met een erfelijke ziekte of leukemie moeten hiervoor uitwijken naar België. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Reportage over de problemen met de stroomvoorziening in Haaksbergen en de lange tijd voordat het energiebedrijf Essent de stroom weer had hersteld. Verder de positie van CDA-minister Veerman die in een interview kritiek uitte op de invoering van het nieuwe zorgstelsel en een reportage over de Hells Angels in Canada die nauwe contacten blijken te hebben met de Nederlandse Hells Angels. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Brusselse kermis. Zevende aflevering over de Brusselse praktijk en Europese politiek met vanavond de maandelijkse verhuizing van het Europese Parlement van Brussel naar Straatsburg en weer terug. Verder een gesprek met Franco Frattini, voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder premier Silvio Berlusconi om de mogelijkheden voor Afrikanen om in de Europese Unie te werken drastisch vergroten. En een portret over het huis van het echtpaar Vernelen dat al jaren bijna wordt weggedrukt door het Europarlement. Ned.3, 19.45-20.20u.

Zembla: Blunders na een kindermoord. Reconstructie en een aantal nieuwe feiten over de blunders van de politie in de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss in het Beatrixpark in Schiedam. Bijna alle betrokken partijen hebben fouten gemaakt. Na de moord op 22 juni 2000 pakte de politie de verkeerde man op en kon de echte dader nog vier jaar lang zijn gang gaan. Aan het woord komen de moeder van Nienke, de moeder van Wik H. (de echte moordenaar) en een ander slachtoffer van Wik H. Ned.3, 21.15-22.00u.

Dokument: Rekenaarsters. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is slechts twaalf procent van de ICT'ers vrouw. In Nederland zijn in de jaren veertig en vijftig vooral vrouwen betrokken bij het ontwikkelen van computers maar in de vijftiger en zestiger jaren wordt het programmeren van computers juist een typisch mannenberoep. Wat hebben de vrouwen fout gedaan? Ned.1, 22.55-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

MAX & Catherine. Gast is EO-directeur en presentator Andries Knevel. Hij praat over het thema `leven in een klooster'. Ook zijn er vrouwen in het programma die die keuze hebben gemaakt. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gasten zijn Erik de Jong die in zijn eentje de band Spinvis draagt en neuro-psycholoog Erik Matser over zijn boek Personages waarin hij de genialiteit van onder anderen Ronald Reagan, André Hazes, Karen Carpenter en Marco van Basten beschrijft. Ned.3, 19.00-19.45u.

Barend & van Dorp. Presentator Ivo Niehe over zijn theaterprogramma en overstap naar Talpa. Verder Kamerlid voor de VVD Annette Nijs over haar plannen met musea en theater. Talpa. 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

Holland sport. Rechtstreeks sportprogramma met onder anderen een gesprek met de darter Raymond van Barneveld die afgelopen weekeinde in Hengelo voor de eerste keer won van zijn Engelse aartsrivaal Phil Taylor. Ned.3, 20.20-21.15u.

De Grootste Belg. Documentaire over één van de tien genomineerde grootste Belgen met vanavond Johan Verminnen over de emoties van Jacques Brel. België 2 (Canvas), 20.45-21.30u.

Katja versus Bridget. Derde aflevering van een serie waarin de presentatrices Katja en Bridget proberen een vakjury te overtuigen van hun keus. Vanavond gaat het om wie de beste kerstsingle kan maken. Katja gaat aan de slag met `De Jeugd van Tegenwoordig' en Bridget met de Volendamse zanger Jan Smit. Ned,2, 21.40-22.25u.

MUZIEK

NPS Output: Tineke Postma. Herhaling van de concertregistratie van 12 oktober 2003 van saxofoniste en componiste Tineke Postma in het BIM-huis in Amsterdam. Ze kreeg talloze jazzprijzen, waaronder de Amerikaanse Sisters in Jazz-prijs. Ned.3, 0.15-0.50u.

CONSUMENT

Radar. Aandacht voor de eerste aanbiedingen van de zorgverzekeraars waarvan deze week de eerste offertes in de bus vallen. Als in bepaalde gevallen de betreffende verzekerde niets doet gaat hij wel automatisch twee keer zoveel betalen. Verder onderzoekt de consementenrubriek nauwkeurig of u bij uw pompstation wel de hoeveelheid benzine krijgt waar u voor betaalt. De uitkomsten zijn zeer opmerkelijk. Ned.2, 20.30-21.05u.

DIGITAAL KANAAL

Beter slapen? Doe-het-zelf! Je kunt zelf wat aan je slaapprobleem doen. In de nieuwe 6-delige tv-serie én op de bijbehorende internetsite zie je hoe je kan leren beter te slapen. De vier cursisten Joosje, Ilse, Monique en Robbert Jan, vertellen over hun ervaringen met de opdrachten. Slapen zij al beter en waar worstelen ze nog mee? www.teleac.nl/beterslapen & Ned.1, 0.10-0.35u.