Televisie Film van de dag

Being John Malkovich. Poppenspeler Craig Schwartz (een heerlijk slonzige John Cusack, met vies lang haar) heeft per ongeluk een geheime gang ontdekt die regelrecht leidt naar de binnenkant van John Malkovich' hersenpan. Wie er doorheen kruipt, kan precies 15 minuten in het bewustzijn van de beroemde acteur vertoeven. En valt daarna met een harde plof in de berm van een tolweg. Deze absurditeit is ontsproten aan het brein van scenarioschrijver Charlie Kaufman, wiens originaliteit uitstekend gedijt binnen het Hollywoodsysteem, waar men liever werkt met hun succes al bewezen hebbende formules. Kaufman heeft ook succes, dus hij mag blijven. Hij schreef ook de scenario's voor de films Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Kaufmans werk is niet alleen geestig maar nodigt ook uit tot allerlei filosofische interpretaties. Wat is bewustzijn? In hoeverre staat iemands identiteit vast? John Malkovich speelt met verve zichzelf.

(Spike Jonze, 1999, VS). Net5, 20.30-22.55u.