Tegenstem brengt 200.000 euro op

Wat is een tegenstem bij de stemming in het Servische parlement over de begroting voor 2006 waard? 200.000 euro. Dat althans zeggen Servische media en tegenstanders van Bogoljub Karić, de leider van de partij Kracht van Servië.

Karić, zo zeggen ze, heeft zeker drie parlementariërs uit het regeringskamp benaderd. Ze zouden elk 200.000 euro kunnen opstrijken als ze tegen de begroting stemmen. De fractieleider van de regeringspartij DSS, Miloš Aligrudić, zei vrijdag dat Karić parlementariërs omkoopt om met de afwijzing van de begroting de regering ten val te brengen. ,,Karić is weer op pad. Hij denkt dat dit de beurs is. Als hij zijn zin krijgt, is dat het eind van de parlementaire democratie èn van Servië.'' Zaterdag wisten Servische bladen te melden dat Karić voor een tegenstem 200.000 euro had geboden.

Karić reageerde woedend. Hij meldde zaterdag dat hij een boodschap had ontvangen – hij zei niet van wie – waarin hem te verstaan was gegeven dat ,,dit de laatste waarschuwing is''. Hij moest ,,anderen laten beslissen over het lot van Servië''. Deed hij dat niet, dan zou ,,alles wat hij had opgebouwd totaal worden verwoest'' en zou hij zelf worden ,,geliquideerd''.

Niemand weet of de regerende coalitie van premier Vojislav Koštunica op dit moment een meerderheid in het parlement heeft of niet: zo vaak wisselen parlementariërs van partij dat er geen touw meer aan vast te knopen is. Volgens de jongste berekening kan de regering rekenen op 108 van de 250 parlementariërs. Met de steun van de zeventien socialisten, die de coalitie gedogen, komt ze op 125 stemmen – één te weinig om de begroting aangenomen te krijgen.

Bogoljub Karić begon ooit als muzikant op bruiloften. Tijdens het bewind van zijn vriend en buurman Slobodan Milošević begon hij met twee broers een reeks kleine bedrijfjes in Kosovo, een pyramidebank en bedrijven die handel dreven met landen in de voormalige Sovjet-Unie. Nu is hij de schatrijke eigenaar van het televisiestation BK TV en een bedrijf dat lang het monopolie op de mobiele telefonie bezat en dat nu met één ander bedrijf deelt. Sinds mei vorig jaar leidt Karić – volgens peilingen de op twee na populairste politicus van het land – zijn eigen politieke partij, Kracht van Servië. Twee jaar geleden meldden critici dat hij vijftig parlementariërs uit alle partijen, zowel regeringspartijen als partijen van de oppositie, controleert en regelmatig betaalt.