Slechts één club ziet uit naar play-offs

Winterse buien maakten het spelen op vrijdag en zaterdag onmogelijk. De top-3 maakte gisteren het gat met Ajax groter. Kritiek op de play-offs zwelt aan.

Phillip Cocu is na dertien speelronden alleen maar bevestigd in zijn mening dat de nieuwe competitieopzet in de eredivisie niet deugt. In de ogen van de aanvoerder van PSV is het een ,,slechte zaak'' dat een voetbalclub als Ajax straks na een desastreus seizoen misschien nog wordt beloond met een plaats in de voorronde van de Champions League. PSV, Feyenoord en AZ hebben een gapend gat geslagen met de zwalkende Amsterdamse voetbalclub. Desondanks is er bij Ajax na de vijfde competitienederlaag nog geen paniek uitgebroken. Want ook coach Danny Blind weet dat alleen de inspanningen van de landskampioen direct worden beloond.

Lichte paniek was er het afgelopen weekeinde wel bij competitieleider Bert van Oostveen, die door het slechte weer de `vrijdag' en de `zaterdag' afgelast zag worden. Door de invoering van de play-offs en het naderende WK is het programma zo overvol dat er vrijwel geen inhaaldata meer vrij zijn. Morgen en woensdag wordt het restant van speelronde 13 afgewerkt. Het was nog een geluk dat AZ-Roda JC wel doorgang kon vinden, want de ploeg uit Alkmaar is als deelnemer aan het UEFA-Cuptoernooi zo druk bezet dat er geen gaatjes meer in de agenda zitten. Als de winter straks echt invalt zal niet alleen kritiek op het sportieve aspect van het nieuwe systeem te horen zijn, maar dreigt het ook een organisatorisch monster te worden. ,,Een Elfstedentocht kunnen we nu niet gebruiken'', zei Van Oostveen op de radio.

Vooralsnog is Ajax het meest gebaat bij de reeks beslissingswedstrijden aan het einde van het seizoen. De ploeg kan straks in de play-offs vrijwel alle misstappen nog rechtzetten. Zelfs de nummer twee van de eredivisie is op voorhand niet verzekerd van Europees voetbal. PSV mag dan veertien punten op Ajax voorstaan, maar de garantie dat de Eindhovenaren een beter seizoen draaien hebben ze nu allerminst. De titelverdediger zou na een slopende strijd om het kampioenschap als nummer twee op nul moeten beginnen in een gevecht met de nummers drie, vier en vijf om een plek in de voorronde van de Champions League.

Ajax hoeft zich in theorie alleen maar te richten op een plek bij de eerste vijf en kan straks in de playoffs het verloren seizoen in één klap goed maken. ,,Ja, dat hebben we te danken aan dat fantastische systeem'', zei Cocu na de eenvoudige 3-0 zege van PSV op ADO Den Haag. ,,Nu blijkt toch dat er niet goed is nagedacht. Waarom wordt de tweede plaats op het spel gezet? Het is toch de bedoeling dat de beste teams Nederland vertegenwoordigen in de Europese toernooien? Als het aan mij ligt is dit geen lang leven beschoren.'' Guus Hiddink, coach van PSV: ,,We vinden dat de prestatie van de nummer twee ook voldoende gehonoreerd moet worden. Nu wordt het allemaal wat kunstmatig.''

In Amsterdam was aanvankelijk ook kritiek te horen geweest op het systeem dat Blind off the record als ,,waardeloos'' zou hebben getypeerd. Inmiddels heeft hij zijn mening gewijzigd. Het uitzicht op de play-offs is voor de huidige nummer negen van de eredivisie een geschenk uit de hemel. Normaal gesproken zou het tot een enorme crisis leiden als een Nederlandse topclub 21 verliespunten te noteren had na dertien duels. Maar waarom zou Ajax nu al gaan wanhopen? In tegenstelling tot PSV is de tweede ronde van de Champions League al bereikt. En als de club zo realistisch is dat nu al afscheid wordt genomen van de titelaspiraties, dan is er nog maanden tijd om te sleutelen aan een succesvol collectief. Dan staat Ajax straks met een al dan niet versterkte ploeg mogelijk in de play-offs klaar om de uitgeputte topclubs de nekslag te geven.

Tijdens speelronde dertien voldeden PSV, Feyenoord en AZ in tegenstelling tot Ajax, dat met 1-0 bij FC Utrecht verloor, wel aan de verwachtingen. De titelverdediger rekende in eigen huis met twee treffers van Jan Vennegoor of Hesselink en een doelpunt van Arouna Koné af met ADO Den Haag. Soepel liep het allemaal niet in Eindhoven. De jeugdige Ibrahim Afellay viel voor de zoveelste keer met een blessure uit en Koné was veel te veel uit op eigen succes. PSV heeft het geluk dat de tegenstand in de eredivisie doorgaans nihil is.

In dat opzicht kende Feyenoord een aangename middag in De Kuip tegen het naïef spelende Heracles. De formatie uit Almelo had eerder dit seizoen weliswaar met een aanvallend systeem punten van PSV, Ajax en AZ afhandig weten te maken, maar werd in Rotterdam vernederd met 7-1. Na een vormcrisis van enkele weken wist ook Salomon Kalou eindelijk weer een doelpunt te maken. Heracles hoeft zich niet echt zorgen te maken. De ploeg van trainer Peter Bosz staat nog altijd twaalf punten voor op nummer laatst RBC dat met 2-0 verloor van Heerenveen.

AZ bleef in het spoor van PSV en Feyenoord door thuis met 2-0 te winnen van het dit seizoen tegenvallende Roda JC. De doelpunten kwamen van Denny Landzaat en Danny Koevermans. Het had overigens niet veel gescheeld of de wedstrijd van AZ was net als NAC-Groningen, Twente-Sparta, NEC-Willem II en Vitesse-RKC afgelast. Dat het duel kon doorgaan betekende een kleine overwinning voor Van Oostveen, die het nog moeilijker heeft dan Blind. De competitiemanager zal moeten afrekenen met de weergoden om te zorgen dat de coach van Ajax in de play-offs straks een herkansing krijgt.