Schwarz-Schilling volgt Ashdown op in Bosnië

De Duitse ex-minister voor Post en Telecommunicatie Christian Schwarz-Schilling (75) wordt de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor Bosnië namens de internationale gemeenschap. Hij wordt de opvolger van de Brit Paddy Ashdown. De Nederlandse oud-NAVO-ambassadeur en ex-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Michiel Patijn was ook officieel kandidaat. Volgens diplomaten was er vooral bij de Britten en Amerikanen grote steun voor Schwarz-Schilling, een Balkan-kenner en partijgenoot van bondskanselier Merkel, die pas in een laat stadium kandidaat werd. ,,Dit was de eerste belangrijke diplomatieke benoeming voor de nieuwe Duitse regering-Merkel. Dan gaan de meeste landen daar niet vóór liggen. Bovendien is Schwarz-Schilling een man met expertise'', zegt een Nederlandse diplomaat.