Protest oppositie in Kenia verboden

De Keniaanse president heeft gisteren bijeenkomsten van de oppositie verboden en een eis tot verkiezingen opnieuw afgewezen. Demonstraties waarbij wordt opgeroepen tot verkiezingen zullen worden gezien als een ,,bedreiging van de nationale veiligheid'', zo zei vice-president Moody Awori.

De maatregel komt een week na een referendum over een nieuwe grondwet, die door 57 procent van de kiezers werd verworpen. De grondwet had de oude, na de onafhankelijkheid in 1963, opgestelde grondwet moeten vervangen.

Het was een zware nederlaag voor de regering van president Mwai Kibaki en hij ontsloeg vervolgens zijn voltallige kabinet. De uitslag van het referendum toonde volgens hem aan dat de regering onvoldoende vertrouwen genoot. Daarbij hadden zeven van de 28 leden van het kabinet tegen de nieuwe grondwet campagne gevoerd.

De oppositie meent echter dat de president verkiezingen moet uitschrijven en zette deze eis kracht bij door een grote demonstratie in de hoofdstad Nairobi, zaterdag. ,,Het mandaat uit 2002 [toen Kibaki werd gekozen, red.] is door de stemmen van vorige week herroepen. Als ik hem was, zou ik onmiddellijk verkiezingen uitschrijven'', zo zei Raila Odinga, leider van de campagne tegen de grondwet.

Waarnemers menen dat Kibaki door nu oppositiebijeenkomsten te verbieden het risico loopt nog grotere delen van de Kenianen van zich te vervreemden. Volgens hen kan hij de situatie kan redden door snel een kabinet te benoemen waarin ook de `nee'-stemmers zijn vertegenwoordigd. ,,Het eerste dat hij moet doen is de Kenianen behagen, omdat veel van hen `nee' tegen hem zeiden'', meent politiek analist Ken Ouko.

President Kibaki heeft beloofd binnen twee weken een nieuw kabinet te presenteren.