Partij Mugabe wint verkiezingen Senaat

De partij van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe (Zanu-PF) heeft zaterdag haar greep op de macht verstevigd met een monsterzege bij de omstreden verkiezingen voor een nieuwe Senaat. De regeringspartij boekte de overwinning tegen de achtergrond van een historisch lage opkomst en een openlijke machtsstrijd binnen de oppositiepartij (MDC).

De MDC verzekerde zich van slechts zes van de 66 zetels in de Senaat. Zestien zetels waren bij voorbaat al vergeven aan Zanu-PF. Volgens de kandidaten van de oppositiepartij is het verlies de schuld van partijleider Morgan Tsvangirai die zijn aanhang eerder opriep de verkiezingen te boycotten. Vooraanstaande leden verklaarden afgelopen weekend dat Tsvangirai met onmiddellijke ingang was geschorst. Tsvangirai ontkent dit.

De partijleider noemde de verkiezingen ,,zinloos''. ,,Deze verkiezingen veranderen niets aan het politieke landschap. Ze zijn eenvoudig verlies van tijd en geld'', zei hij vorige week in een interview met deze krant. Volgens Tsvangirai zijn eerlijke verkiezingen in het huidige klimaat van Zimbabwe onmogelijk.

Zijn oproep tot een boycot werd genegeerd door een twintigtal partijleden, die vinden dat de oppositie iedere gelegenheid moet aangrijpen om de strijd aan te gaan met de partij van Mugabe. Namens de MDC schoven zij 26 kandidaten naar voren. Bij de verkiezingen kwam tussen de 15 en 20 procent van het totaal aantal kiezers opdagen. Volgens Tsvangirai toont de lage opkomst dat de meerderheid van de MDC-aanhang het eens was met zijn oproep tot een boycot.

President Mugabe, nu 25 jaar aan de macht, schafte de Eerste Kamer af in 1990. Hij besloot dit jaar opnieuw een Senaat in het leven te roepen, volgens critici om uitgerangeerde leden van zijn partij tevreden te houden. De Senaat heeft geen vetorecht over wetsvoorstellen die al door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd. Bij de parlementsverkiezingen in maart won Zanu-PF meer dan tweederde van de zetels in het Lagerhuis.

De ruzie over de verkiezingen binnen de oppositiepartij markeert groeiende onvrede binnen de partij over de strategie. De MDC heeft vier verkiezingen op een rij verloren, naar eigen zeggen volgens intimidatie en fraude door Zanu-PF. De partij heeft al bijna twee jaar geen demonstraties tegen het regime van Mugabe georganiseerd.