Ontgroeningsvideo marine schokt Britten

In Groot-Brittannië is geschokt gereageerd op videobeelden van een mensonterend ontgroeningsritueel onder een groep aankomende mariniers.

De mannen moesten geheel naakt en in dronken staat met elkaar in de modder worstelen. Eén man, die zich naar de smaak van zijn superieur niet stevig genoeg weerde, werd door hem persoonlijk met een harde schop tegen het hoofd bewusteloos getrapt.

De militaire politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen in mei van dit jaar op het terrein van een kazerne van de mariniers bij Plymouth in het zuidwesten van Engeland.

De zaak kwam aan het licht doordat een marinier een video van de vechtpartij doorspeelde aan het populaire zondagsblad News of the World, dat gisteren over de zaak publiceerde.

De Royal Marines beschouwen zichzelf als de elite van de Britse strijdkrachten. Pas na een buitengewoon zware training verdienen ze hun fel begeerde groene baret. De mariniers hebben dikwijls een hoofdrol vervuld bij interventies in het buitenland. Ook bij de inval in Irak in 2003 werden de mariniers in de beginfase met succes ingezet.

Vanouds worden aankomende commando's tijdens hun training blootgesteld aan praktijken, die vaak grenzen aan wreedheid. Het is geen uitzondering dat in het bijzonder ontgroeningsrituelen uit de hand lopen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie verklaarde gisteren dat het koeioneren en vernederen van militairen, al dan niet in opleiding, tegen de regels is en hard wordt aangepakt. Hij wilde echter niet nader reageren op het voorval bij Plymouth alvorens het onderzoek is afgerond.

Volgens de marinier die de video doorspeelde was er aan de vechtpartij in de modder een schranspartij voorafgegaan waarbij de aspirant-commando's rauwe eieren en grote hoeveelheden spekvet naar binnen moesten werken. Bovendien moesten ze zich intussen volgieten met alcoholische dranken.

Daarna volgde de gewraakte vechtpartij, waarbij de militairen elkaar eerst te lijf moesten met matjes om hun armen gebonden. Die gingen later af, waarna ze werden geacht met elkaar op de vuist te gaan. De man, die bewusteloos werd geschopt door zijn superieur, overleefde het volgens de getuige maar net.

Politici veroordeelden de excessen, die op de video worden getoond. ,,Onvergeeflijk'', luidde het oordeel van Michael Ancram, de Conservatieve schaduwminister voor Defensie. ,,Dit soort activiteiten is volkomen in strijd met het ethos van de Royal Marines'', aldus oud-parlementariër en oud-commando John Burnett.