`Met aanslag in Irak wordt verdachte gewaarschuwd'

De broer van de Nederlandse terreurverdachte Wesam Al D. is onlangs in Irak door een bomaanslag om het leven gebracht. Een tweede broer van Al D. raakte bij de explosie gewond. Volgens zijn advocaat V. Koppe vermoedt de familie van Al D. dat de aanslag een waarschuwing is voor Al D. dat hij bij een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten niets over een aanslag op Amerikaanse soldaten in de Iraakse stad Fallujah moet loslaten.

De bomaanslag, die volgens Koppe vier á vijf weken geleden werd uitgevoerd voor de kapperszaak van de broers van Al D., was volgens de advocaat een gerichte actie. Daarbij zouden ook twee Amerikaanse soldaten zijn omgekomen. De `Strijders van Fallujah' zouden Al D. het zwijgen willen opleggen, omdat de Nederlander van Iraakse afkomst enkele `Strijders van Fallujah' bij een eerder bezoek aan Irak in actie heeft gezien en gefilmd.

Vanmiddag buigt de rechtbank in Rotterdam zich over het verzoek van de Verenigde Staten om de Nederlander van Iraakse afkomst uit te leveren. De Amerikanen verdenken Al D. van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Iraakse stad Fallujah, zijn geboorteplaats. Al D., die in september door een onderzoeksjury in Washington in staat van beschuldiging werd gesteld, is de eerste die in de VS voor terroristische activiteiten in Irak werd aangeklaagd. Koppe wil dat zijn cliënt in Nederland wordt berecht, omdat hij anders vreest voor dubbele strafbaarheid en dat Al D. in de Verenigde Staten geen eerlijk proces zal krijgen. Koppe: ,,Inmiddels mag feitelijk worden aangenomen dat de Amerikanen in dit soort gevallen niet voor marteling terugdeinzen'', aldus Koppe.

Al D. reisde in oktober 2003 naar Falluca om er te trouwen. Hij gaf eerder toe dat hij aanwezig was, toen de militanten een aanslag op Amerikaanse militairen voorbereidden. De videobeelden die hij daarvan maakte, werden door verschillende Arabische televisiezenders uitgezonden. Maar Al D. ontkent verdere elke betrokkenheid bij die aanslag.