Leider oppositie winnaar verkiezing Honduras

Tegen de verwachting in lijken de presidentsverkiezingen van Honduras gisteren te zijn gewonnen door Manuel `Mel' Zelaya van de Liberale Partij. In de laatste opiniepeilingen had Porfirio Lobo Sosa van de regerende Nationale Partij nog een grote voorsprong.

De 53-jarige Zelaya heeft ruim 51 procent van de stemmen gekregen tegen ruim 45 procent voor Lobo (57), zo blijkt uit een voorlopige uitslag die vanochtend bekend werd gemaakt door de nationale kiesraad. Televisiepeilingen geven hetzelfde beeld. Onbekend is hoeveel procent van de stemmen is geteld.

De campagne tussen de twee conservatieven (drie andere kandidaten maakten volgens de peilingen nauwelijks kans op het presidentschap) draaide vooral om de bestrijding van de criminaliteit. Honduras, een van de armste landen van Latijns-Amerika, kampt met een groot bende-probleem: naar schatting 45.000 Hondurezen zijn lid van een zogenoemde mara (bende). De internationaal opererende Mara Salvatrucha en gelijksoortige maras worden verantwoordelijk gehouden voor tweederde van de moorden, drugs- en wapenhandel in Honduras.

Porfirio Lobo Sosa, de gedoodverfde opvolger van president Ricardo Madura, beloofde de 7 miljoen Hondurezen de herinvoering van de doodstraf voor verkrachters, ontvoerders en moordenaars. De voormalige communist hoopt dat door afschrikking de criminaliteit kan worden teruggedrongen en daarmee de welvarendheid van Honduras te vergroten. Bendeleiders dreigden met meer geweld als de doodstraf opnieuw zou worden ingevoerd. Lobo werkte met president Maduro samen bij de opstelling van een wet die lidmaatschap van een bende strafbaar stelt.

Mel Zelaya, voormalig bankdirecteur, beloofde ook de bendes aan te pakken maar stelde dat eerst de corruptie moet worden bestreden. Hij pleit voor een burgerraad die toezicht zal moeten houden op de regering. Het bendeprobleem moet volgens Zelaya worden aangepakt door de invoer van de levenslange gevangenisstraf en uitbreiding van het aantal politieagenten, maar bendeleden moeten ook de kans krijgen de reïntegreren in de samenleving.

Zelaya eiste gisteren ten overstaan van zijn aanhang onmiddellijk de overwinning op: ,,Een nieuw tijdperk van transparantie en gerechtigheid voor Honduras is aangebroken.'' Lobo trekt de uitslagen van de stembuspeilingen in twijfel en weigert zich gewonnen te geven.