Judoka zonder faalangst

In de schaduw van de Nederlandse judosuccessen beleefde zwaargewicht Carola Uilenhoed (21) dit jaar haar internationale doorbraak. Zaterdag prolongeerde ze haar nationale titel.

Het is niet de meest aantrekkelijke gewichtsklasse waarin Carola Uilenhoed haar sport bedrijft. Tijdens judopartijen in de categorie `boven 78 kilogram' wordt nog wel eens besmuikt gegniffeld. ,,Dat ziet er toch niet uit'', luidt soms het denigrerende commentaar op het duw- en trekwerk van de vrouwelijke zwaargewichten op de tatami. Bij een strijd tussen vrouwen van vaak boven de honderd kilo is de kans op spectaculaire heup- of schouderworpen immers klein.

Voor een talentvol zwaargewicht als Uilenhoed, die zaterdag haar Nederlandse titel prolongeerde, is minder belangstelling dan voor haar lichtere collega's. De uitstekende prestaties van de 128 kilo wegende Haagse judoka werden dit jaar dan ook overschaduwd door de successen van haar landgenoten. Terwijl Uilenhoed bij de WK in Kairo (september) verraste met een bronzen medaille in de open klasse en in haar `eigen' klasse vijfde werd, ging de aandacht logischerwijs vooral uit naar de 25-jarige wereldkampioene Edith Bosch (-70 kg). En naar oudgediende Claudia Zwiers, die brons won.

Volgens vrouwenbondscoach Marjolein van Unen, een van de begeleiders van Uilenhoed, deren de soms spottende opmerkingen over het ,,hang- en sleurwerk'' haar pupil niet. ,,Die reacties tijdens partijen van zwaargewichten begrijp ik wel. Maar het pluspunt van haar judo is dat Carola altijd bezig is met iemand proberen te werpen. Ik volg haar al vanaf de junioren. Het klikte direct met haar.''

Uilenhoed is gedreven met haar sport bezig. In de gewichtsklasse waar de internationale toppers ,,eind twintig'' zijn, geldt de tweevoudig Nederlands kampioene als een belofte voor de toekomst. ,,Dit jaar is haar carrière in een stroomversnelling gekomen. Er wordt rekening met haar gehouden'', verzekert Van Unen. In mentaal en technisch opzicht heeft Uilenhoed het afgelopen jaar al een grote stap voorwaarts gemaakt. En er is nog veel ruimte voor verbetering, weet Van Unen. ,,Mentaal kan ze nog groeien en qua kracht kan ze nog heel veel winst boeken. Over een paar jaar is ze een heel eind op weg richting de wereldtop.''

Zelf betitelt Uilenhoed, die deze maand nog derde werd bij de Europese kampioenschappen tot 23 jaar, haar goede prestaties van het afgelopen jaar als ,,allemaal tussenstapjes'' op weg naar de EK van volgend jaar en de WK in 2007. Met als einddoel de droom van iedere judoka: een medaille bij de Olympische Spelen in Peking (2008). Op internationale podia liggen de belangrijkste uitdagingen, nu ze in eigen land met twee titels op rij de macht heeft gegrepen in haar gewichtsklasse.

,,Ik denk dat ik nu wel bewezen heb dat ik de beste ben'', glimlachte Uilenhoed zaterdagavond na de gewonnen finalepartij tegen Françoise Harteveld, haar enige serieuze rivale. ,,Ik heb de stap naar de Europese top gemaakt en zit nu ook dicht bij de wereldtop. Ik ben meer en veel harder gaan trainen. En ik ben anders tegen het spelletje aan gaan kijken. Vroeger had ik last van faalangst. Nu stap ik met meer zelfvertrouwen de mat op.''

Behalve door haar prestaties heeft Uilenhoed meer vertrouwen in eigen kunnen gekregen door de overstap naar de judoschool van Chris de Korte, coach van coryfeeën als Mark Huizinga en Edith Bosch. Trainen in een omgeving met topjudoka's stimuleert haar enorm. ,,Het bevalt prima. Bij De Korte is er veel rust. Geen overdreven gedoe. Er zijn veel goede meiden om mee te trainen. Ik kan partijtjes stoeien met Edith en met de jongens tot 73 kilo. Ze zijn sterker dan ik maar ik kan er lekker tegenaan boksen'', zei Uilenhoed, tevreden met haar besluit in een andere omgeving te gaan trainen.

,,Zij heeft gevraagd of ze bij mij kon komen'', zegt De Korte. ,,Ik werk alleen met mensen die graag willen. Als mens en als judoka is ze een aanwinst voor onze school. Ze voelt het judo goed aan; ze heeft een goed `moment'. Ik zie er wel een olympische medaillekandidaat in. Ze is jong en moet nog groeien. Alles is aanwezig voor haar om verder te komen. Ik schat dat ze nu op veertig procent van haar uiteindelijke kunnen zit.''

    • Pieter de Vries