Jongste en oudste judokampioene

Liefst achttien jaar schelen de jongste en oudste kampioene in de geschiedenis van de NK judo. Sensationeel was de zege zaterdag van de veertienjarige Maureen Groefsema in de klasse tot 48 kilogram, waarin de gemiddelde leeftijd van de deelneemsters overigens slechts 16,9 jaar was. Bovendien ontgroeien Nederlandse (jonge) vrouwen de `lichtgewichtklasse', waarin Japan internationaal domineert. Het deed weinig af aan de prestatie van de VWO-scholiere, eerder dit jaar ook al de beste op de NK's tot vijftien, zeventien en twintig jaar.

Minder verrassend was de winst van routinier Claudia Zwiers (32) in de klasse tot 78 kilogram. Zwiers veroverde haar tiende nationale titel: een evenaring van het record van Jessica Gal. Wereldkampioene Edith Bosch (-70 kg) onderstreepte haar nationale suprematie door de finale in welgeteld negen seconden te beslissen.