In de Chinese stad Harbin stroomt sinds zondagavond weer water door de leidingen

In de Noord-Chinese stad Harbin stroomt sinds zondagavond na een onderbreking van vijf dagen weer water door de leidingen. De gouverneur van de provincie Heilongjiang, Zhang Zouji, dronk gisteren ten overstaan van televisiecamera's een glaasje gekookt leidingwater om aan te geven dat het water weer geschikt is voor consumptie. ,,De communistische partij houdt zich aan zijn woord. Ik had beloofd de eerste te zijn die weer water zou drinken, en dat doe ik nu. Proost'', zo sprak de gouverneur bij die gelegenheid.

Toch houdt de overheid nog een slag om de arm. Het water, dat op 20 november bij een meting ruim honderd keer de toegestane hoeveelheid nitrobenzeen bleek te bevatten, is volgens Wang Minghe van het waterleidingbedrijf van Harbin niet meteen geschikt voor consumptie omdat de leidingen eerst moeten worden doorgespoeld. Het is nog niet bekend wanneer het water wel weer drinkbaar is.

Het water raakte vervuild na een ontploffing op 13 november in een petrochemische fabriek in Jilin, dat stroomopwaarts aan de rivier de Songhua ligt. Uit die rivier betrekt de bijna 4 miljoen inwoners tellende stad Harbin normaal haar drinkwater. Harbin reinigde het water vooral door er dag en nacht grote hoeveelheden koolstof aan toe te voegen.

De Chinese premier Wen Jiabao bracht zaterdag onverwachts een bezoek aan Harbin. Wen, die op de Chinese televisie te zien was terwijl hij een universiteit en de woning van een bejaard echtpaar bezocht, benadrukte dat de overheid verplicht was om tijdige en juiste informatie te verstrekken aan de bevolking. Daarmee leek hij indirect kritiek te geven op de overheden in Jilin, waar de chemische fabriek oorspronkelijk ontkende dat de rivier vervuild was geraakt. De centrale overheid heeft inmiddels toegezegd een onderzoek in te stellen en de verantwoordelijken te straffen.

De benzeenvervuiling stroomt nu in de richting van Rusland en dreigt de rivier Amoer te vervuilen. In het gebied, de regio Chabarovsk, zijn ruim een half miljoen mensen afhankelijk van water uit die rivier.

Zondag meldde de Chinese nieuws-website Sina.com dat de centraal-Chinese stad Lengshuijiang twaalf uur zonder water zat nadat er ammoniumnitraat in een rivier was terechtgekomen doordat de wand van een bassin waarin kunstmest werd opgeslagen instortte.