Hockeysters oppermachtig tegen Duitsen

Het Nederlands vrouwenhockeyteam gaat na twee speelronden alleen aan de leiding bij het toernooi om de Champions Trophy in Canberra.

Na de fortuinlijke overwinning van zaterdag op Argentinië (2-1), met de winnende treffer in de slotminuut van Maartje Paumen (strafbal), liep de ploeg van bondscoach Marc Lammers gisteren olympisch kampioen Duitsland onder de voet: 8-1. Twee van de acht doelpunten kwamen op naam van Kampong-spits Saskia Fuchs. ,,Ze zijn nog aardig voor ons geweest'', mopperde de Duitse bondscoach Markus Weise, die in reservekeepster Karin Blank verreweg zijn zwakste schakel had.

Duitsland mist in Australië vormgeefster Fanny Rinne, die van Weise thuis mocht blijven om tentamens te maken. Haar absentie heeft de samenhang binnen het elftal danig verstoord. Bovendien besloot Lammers, op initiatief van zijn routiniers, tot een tactische omzetting door snelle speelsters als Ellen Hoog en Naomi van As als diepste spitsen op te stellen. Die ingreep sorteerde het gewenste effect, stelde de bondscoach naderhand tevreden vast.

Titelverdediger Nederland, eerder dit jaar al Europees kampioen geworden, speelt morgenochtend (Nederlandse tijd) de derde wedstrijd in het prestigieuze zeslandentoernooi, met Zuid-Korea als tegenstander. ,,Ik zal mijn speelsters goed op het hart drukken hen niet te onderschatten'', benadrukte Lammers tegenover persbureau ANP. ,,Ik denk niet aan de finale, maar alleen aan de volgende wedstrijd. De buitenwereld zal ons de favorietenrol wel willen toedichten, maar we moeten waken voor onderschatting.''

Lammers kan in het National Hockey Centre geen beroep doen op twee vaste waarden. Spelverdeelster Minke Smabers van Laren is herstellende van een knieblessure, haar collega Maartje Scheepstra van Amsterdam heeft rust voorgeschreven gekregen.

Gastland Australië is de enige die vooralsnog in het spoor van Nederland kan blijven. The Hockeyroos waren gisteren met 2-0 te sterk voor Zuid-Korea, na in de openingsronde Duitsland al met dezelfde cijfers opzij gezet te hebben. Nederland en Australië ontmoeten elkaar zaterdag in de laatste speelronde, voordat het toernooi wordt besloten met play-offs.